Υπέρ της άρσης των νομοθετικών εμποδίων για τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια των οικονομικά ασθενών πολιτών που θέλουν να προσβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ, το εκκαθαριστικό τους ή άλλη διοικητική ή φορολογική πράξη, τάσσονται με ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί δικαστές της χώρας.

Οι διοικητικοί δικαστές προβάλλοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι :

-Αφενός η προϋπόθεση της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια ΔΟΥ, συνιστά εμπόδιο για έναν πολίτη που οφείλει λίγα χρήματα και συνεπώς δεν τον συμφέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μόνος του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

-Η ύπαρξη παραβόλου για την άσκηση προσφυγής στα δικαστήρια είναι επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας ώστε η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια.

-Για οικονομικά αντικείμενα έως 3.000 ευρώ, πολλές φορές τα έξοδα παραβόλου και δικηγόρου μπορεί να είναι μεγαλύτερα από την ευδοκίμηση μιας προσφυγής.

Για αυτό, ζητούν να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για χρηματικό αντικείμενο μέχρι 3.000 ευρώ και επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ανακοίνωση εναρμονίζεται με παλαιότερη πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.