Ρόλο δούρειου ίππου ανέλαβαν χθες τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βοηθήσουν φοιτητές που τους ακολουθούσαν να μπουν στα γραφεία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών παρά το προληπτικό λουκέτο, όπως καταγγέλλει ο πρύτανης!

Ο Θ. Φορτσάκης μιλώντας στα «ΝΕΑ» προειδοποίησε ότι εάν οι φοιτητές παραμείνουν στην αίθουσα της Συγκλήτου παρεμποδίζοντας συνεδριάσεις, είναι ενδεχόμενο να καλέσει τις αρμόδιες Αρχές για να επαναφέρουν την τάξη, ενώ χαρακτήρισε «ατόπημα με συνταγματική διάσταση» την ενέργεια των βουλευτών να τεθούν ως «εμπροσθοφυλακή» και να μπουν στην πρυτανεία ακολουθούμενοι από διοικητικούς υπαλλήλους και από φοιτητές.

Μάλιστα ο Θ. Φορτσάκης εξέδωσε και σκληρή ανακοίνωση κατά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Αλεξόπουλος, Μαντάς και η κυρία Φωτίου, εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο. Οι τρεις βουλευτές απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο. Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση – συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων! Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι εισήλθαν στο Πανεπιστήμιο χωρίς καμία βίαιη ενέργεια αλλά κατόπιν αιτήματος να συναντηθούν με τον πρύτανη, συναντήθηκαν τελικά με τον αντιπρύτανη Κ. Μπουραζέλη. Toυ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον έλεγχο όσων μπαίνουν στον πανεπιστημιακό χώρο, γιατί είναι δημόσιος χώρος.

Σημειώνεται ότι ο Θ. Φορτσάκης από την εποχή που ήταν ακόμα πρόεδρος της Νομικής ζητούσε να υπάρξει έλεγχος εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ είχε προϊδεάσει ότι δεν θα μείνει άπρακτος ακόμα και σε φοιτητικές καταλήψεις: «Για τις καταλήψεις που κάνουν οι φοιτητές, αν αποφασίσουν νομίμως με τους συλλόγους τους να κάνουν για κάποιον λόγο μια διαμαρτυρία, όσο είναι στο πλαίσιο του νόμου θα το σεβαστούμε. Καταλήψεις οι οποίες οδηγούν σε καταστροφές ή εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν ή δημιουργούν καταστάσεις βίας δεν θα γίνουν ανεκτές» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Vice.

Κόντρες για τη φύλαξη. Το θέμα της φύλαξης του Πανεπιστημίου, για το οποίο προχθές το Συμβούλιο του ιδρύματος ζήτησε να οργανωθεί «σύστημα ελέγχου πρόσβασης», έχει προκαλέσει σοβαρή αντιπαράθεση. Ενα ακόμα μέλος του Συμβουλίου, η καθηγήτρια Βάσω Κιντή ανακοίνωσε χθες ότι διαφώνησε με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, όπως και η Ευγενία Μπουρνόβα. Η κυρία Κιντή σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα της εξηγεί: «Πρώτον, υπάρχουν λειτουργίες του Πανεπιστημίου που πρέπει να είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, όπως γίνεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Και το κεντρικό κτίριο στα Προπύλαια χρησιμοποιείται κατεξοχήν για τέτοιους λόγους (π.χ. ανοιχτές μορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις). Πώς θα ελεγχθεί σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόσβαση των πολιτών;

Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ ειδικά στην Πανεπιστημιούπολη που είναι ανοιχτή από παντού, ακόμη και για αυτοκίνητα (και χωρίς προσωπικό και χρήματα).

Τρίτον, ένα τέτοιο μέτρο δεν αποτρέπει τις καταλήψεις από φοιτητές. Επίσης, η λύση για τις καταλήψεις δεν μπορεί να είναι η αναστολή δραστηριοτήτων του ιδρύματος (όπως έκαναν οι πρυτανικές Αρχές) διότι εμμέσως οι καταληψίες επιτυγχάνουν τον στόχο τους».