«Πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά» καταγγέλλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, λέγοντας ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ηγήθηκαν», το μεσημέρι της Δευτέρας, παραβίασης της κεντρικής πύλης του Ιδρύματος, που οδήγησε στην είσοδο φοιτητών στον χώρο της Πρυτανείας, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν.

Οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν στο κτίριο μέχρι τουλάχιστον το πρωί της Τρίτης οπότε και στις 11 έχουν καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Φορτσάκης καταγγέλλει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Αλεξόπουλο, Χρήστο Μαντά και Θεανώ Φωτίου ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι τρεις βουλευτές απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο. Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση- συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων!».

«Είναι πραγματικά θλιβερό, βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να παραβιάζουν την πόρτα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιστά βαριά πολιτειακή ανωμαλία» δήλωσε ο κ.Φορτσάκης στο «ΒΗΜΑ».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των πρυτανικών Αρχών, την περασμένη εβδομάδα, να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν εργασία και να κλειδώσουν τις πόρτες για να εμποδίσουν ομάδα φοιτητών να πραγματοποιήσει κατάληψη.

Εκπρόσωποι των υπαλλήλων και των φοιτητών είχαν συνάντηση με τους αντιπρυτάνεις Κώστα Μπουραζέλη και Αντώνη Καλοκαιρινό, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπουραζέλης υπεραμύνθηκε της πρόθεσης της διοίκησης του Ιδρύματος να ελέγχεται η είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ η γραμματέας του συλλόγου των υπαλλήλων Μαρλέν Λογοθέτη έκανε λόγο για «παραβίαση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης».

Την Τρίτη στις 11.00, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ του κ. Φορτσάκη και τριμελούς αντιπροσωπείας, η οποία θα αποτελείται από δύο υπαλλήλους και έναν φοιτητή.

Ο σύλλογος των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ κήρυξε νέα στάση εργασίας για την Τρίτη, από τις 11.00 έως τις 16.00, ενώ στις 13.00 οι υπάλληλοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στον χώρο της πρυτανείας.

Στη Φιλοσοφική Σχολή

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η γιγαντιαία επιχείρηση του Δήμου της Αθήνας για τον καθαρισμό των κτιρίων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, η οποία είχε μείνει, επί έξι μήνες, χωρίς υπηρεσία καθαριότητας. Ο Δήμος Αθηναίων, όπως λένε εκπρόσωποι του Ιδρύματος, είχε κληθεί ξανά στο παρελθόν να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν ανταποκρίθηκε θέτοντας θέμα ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του Δήμου Ζωγράφου.

Η κατάσταση «χάους» είχε δημιουργηθεί λόγω της αποχώρησης των εργαζόμενων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου με το καθεστώς της διαθεσιμότητας, το καλοκαίρι, ενώ καθηγητές αναφέρουν ότι και φοιτητές του Πανεπιστημίου που ανήκουν σε συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις άδειαζαν συχνά τους κάδους των σκουπιδιών στο πάτωμα για να επιδεινώνεται το πρόβλημα, με αίτημα να προσληφθούν ξανά οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο παρελθόν στην καθαριότητα του Ιδρύματος.

Τελικά με την βοήθεια του Δήμου 5,5 τόνοι σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από τα κτίρια, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη από την διοίκηση του Ιδρύματος και ο διαγωνισμός για την επιλογή, με ανοικτό διαγωνισμό, της υπηρεσίας που θα αναλάβει τη καθαριότητα του Ιδρύματος.