Δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ (Wi Fi) σε 4.000 δημόσιους χώρους 310 δήμων της χώρας θα μπορούν να έχουν από τον ερχόμενο χρόνο όλοι οι πολίτες.

Η εξάπλωση του WiFi στους κοινόχρηστους χώρους, που αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Ηδη, ενδιαφέρον για το έργο του Wi Fi εκδηλώθηκε από πέντε εταιρείες, οι οποίες υπέβαλαν σχετικές προσφορές. Πρόκειται για τον ΟΤΕ, την ΤΕΛΕΣΤΩ, την Cosmos Business Systems, την ΖΤΕ Ελλάς και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση σε πρώτη φάση 15.000 σημείων πρόσβασης (access point) σε 4.000 κοινόχρηστους χώρους Δήμων (πλατείες, πεζοδρόμους, δημοτικές βιβλιοθήκες κ.λ.π), σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους δημοτικών αρχών. Μέσω του δικτύου που θα εγκατασταθεί, οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, του tablet ή του φορητού υπολογιστή τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει και τη δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους Δήμους.

Αργότερα –κατά τη 2η φάση του έργου- προβλέπεται η επέκταση του Wi Fi σε χώρους μεγάλης έκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι).

Το έργο, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει με συμφωνία-πλαίσιο με τους αναδόχους και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του 2015 οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις.

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (access point), για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν:

* Να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.

* Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.

* Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από τον Δήμο.

Στο πρόγραμμα δεν υπέβαλε αίτηση συμμετοχής ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος αναπτύσσει δικό του δίκτυο ασύρματου Internet.