Αγροτικά φορτηγά από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας έκλεβε συστηματικά η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων αρχηγικών μελών της, καθώς και για άλλα 24 μέλη της.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 77 περιπτώσεις κλοπών αγροτικών οχημάτων, και συγκεκριμένα 20 στη Θεσσαλονίκη, 15 στην Πιερία, εννέα στη Χαλκιδική, από επτά σε Λάρισα και Καρδίτσα, πέντε στην Ημαθία, τέσσερις στα Γρεβενά, τρεις στην Κοζάνη, από δύο σε Τρίκαλα και Ροδόπη και από μία σε Φθιώτιδα, Καβάλα και Καστοριά.

Οπως προέκυψε, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τα τέλη Μαρτίου 2014, τα τέσσερα αρχηγικά μέλη, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση στην οποία εντάχθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Οι εμπλεκόμενοι αρχικά εντόπιζαν και επέλεγαν τα αγροτικά οχήματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν οχήματα ενοικιαζόμενα ή ιδιοκτησίας των μελών ή συγγενικών τους προσώπων, τόσο για την κατόπτευση του χώρου και τον εντοπισμό των οχημάτων, όσο και ως προπομπούς και τσιλιαδόρους.

Κατόπιν, έκλεβαν τα οχήματα, τα οποία μετέφεραν είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε σε χωριό των Τρικάλων, όπου ή τα διέλυαν σε ανταλλακτικά ή τα έθεταν σε κυκλοφορία με στοιχεία άλλων νόμιμων αυτοκινήτων.

Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη αυτή δράση της υπερβαίνει τα 1.000.000 ευρώ.

Σε έρευνα σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 47χρονου, μέλους της εγκληματικής ομάδας, βρέθηκαν μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και 26 κινητήρες και 35 πλαίσια αυτοκινήτων.

Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια-δελτία αποστολής για την αγορά 13 οχημάτων ως ανταλλακτικά.

Εντοπίστηκαν επίσης και κατασχέθηκαν έξι Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα, τα τέσσερα εκ των οποίων αναγράφονταν στα εν λόγω τιμολόγια-παραστατικά, ενώ τα υπόλοιπα δύο έφεραν μη αναγνωρίσιμους αριθμούς κινητήρων.

Σε βάρος δύο εκ των ηγετικών μελών της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 30 και 32 ετών, σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία για ληστεία, καθώς, όπως καταγγέλθηκε, στις 16 Αυγούστου 2014, μαζί με άλλα πέντε άτομα, αφαίρεσαν 200 ευρώ από 28χρονη, με τη χρήση σωματικής βίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, κατά περίπτωση για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.