Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η Πέμπτη και το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis» παρουσίασε το μεγαλύτερο εργαλείο πρόληψης που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα: τους οκτώ ειδικούς τόμους για τη σωστή διατροφή. Οι οδηγοί χορηγούνται δωρεάν ηλεκτρονικά σε όλους τους Ελληνες.

Το εγχείρημα αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», και με στόχο να βελτιώσει την υγεία των Ελλήνων μέσω της πρόληψης που μπορεί να γίνει από τη σωστή διατροφή.

Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis Αθηνά Λινού. Μιλώντας στην κεντρική παρουσίαση ανέφερε πώς είναι σημαντικό «να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά χωρίς “πρέπει” και “μη”, αλλά με διαρκή προσπάθεια και συντονισμένη συνεργασία όλων των επιστημόνων και του κοινού”.

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παρουσίαση του πρώτου από τα τέσσερα δίδυμα εκδοτικά έργα. Πρόκειται για μια σειρά δίτομα, εκ των οποίων το πρώτο απευθύνεται στο κοινό και το δεύτερο στους επαγγελματίες υγείας. Είναι μια σημαντική προσφορά στο ελληνικό πληθυσμό, που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας. Ελπίζουμε ότι τα πολύτιμα αυτά ‘εργαλεία’ θα μπορέσουν να βελτιώσουν ουσιαστικά την διατροφή των Ελλήνων προς το καλύτερο», επεσήμανε η κ.Λινού.

Oι οκτώ Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Γενικός πληθυσμός
  • Γυναίκες
  • Βρέφη, παιδιά και έφηβοι και
  • Ατομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Στα συγγράματα ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει τις πιο πρακτικές πληροφορίες από τις τελευταίες παγκόσμιες συστάσεις που έχουν συντάξει οι μεγαλύτεροι επιστήμονες. Επίσης, υπάρχει πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό και γραφήματα.

Βασικός στόχος είναι με απλές και τεκμηριωμένες πληροφορίες να προαχθεί η υγιεινή διατροφή, να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, μέσα από την αξιοποίηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας. Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία για την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και ανεγνώσθη από την Αφροδίτη Βελουδάκη, διευθύντρια Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, τονίσθηκε ότι «προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των καιρών οι Οδηγοί έρχονται να συμπαρασταθούν ενεργά στην ελληνική οικογένεια, καθώς από την παρακαταθήκη της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής αναδεικνύουν τις διατροφικές επιλογές που υπερέχουν από πλευράς διατροφικής αξίας και ταυτόχρονα είναι προσιτές στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών».

Η Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση του Δεκάλογου της υγιεινής διατροφής για τους ενήλικες σημείωσε ότι «η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Αλλά για να επιτευχθεί πρέπει να συνδυάζουμε σωστά την ποσότητα με την ποιότητα. Και φυσικά να μην αμελούμε να γυμναζόμαστε».

Στη συνέχεια η Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει την αυριανή παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους και να διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για μια υγιή ζωή.

Ο Αριστείδης Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αναφερόμενος στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό Γυναίκες, Έγκυες και Θηλάζουσες που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 20 Οκτωβρίου, τόνισε ότι «είναι σημαντικό η γυναίκα σε όλα τα σημαντικά χρονικά ορόσημα της ζωής να διατηρεί υγιές βάρος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής διατροφής, αφού πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την αξία της τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και του θηλασμού, αλλά και της εμμηνόπαυσης».

Η Παναγιώτα Σουρτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας προανήγγειλε την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών, που θα γίνει σε ειδική ημερίδα στην Πάτρα, στις 30 Οκτωβρίου. «Επειδή το προσδόκιμο ζωής αυξάνει διαρκώς, ο στόχος μας είναι να έχουμε καλή ποιότητα ζωής και ανεξαρτησία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υγιεινή διατροφή, την αποχή από το τσιγάρο, τον περιορισμό του αλκοόλ και φυσικά την καθημερινή σωματική άσκηση», τόνισε η κ. Σουρτζή.

Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται και νέες παρουσιάσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια στο χώρο της Διατροφής και της Δημόσιας Υγείας με στόχο την ευρεία δημοσιοποίηση των Οδηγών.

Ειδικά στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί ημερίδες στις οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά και ξεχωριστά οι εθνικοί διατροφικοί οδηγοί:

16/10/2014 (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής): Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για τον Γενικό Πληθυσμό, Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα ΜC2

17/10/2014 Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού για Βρέφη, Παιδιά & Εφήβους, Αθήνα Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα ΜC2

20/10/2014 Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Γυναίκες, Έγκυες και Θηλάζουσες Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσας «Μωρίς Σαλτιέλ».

30/10/2014 Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών, Πάτρα, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Το πρόγραμμα «Ευ Δια…Τροφήν» στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δείτε αναλυτικά τους οδηγούς στο www.diatrofikoiodigoi.gr