Παγίδευε συστηματικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) τραπεζών και με κάρτες-κλώνους εκταμίευε χρηματικά ποσά στο εξωτερικό η εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθησαν στην Αθήνα δύο Ρουμάνοι, ηλικίας 27 και 29 ετών, ως μέλη της σπείρας, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Λίγο πριν συλληφθούν, οι δύο αλλοδαποί είχαν επιχειρήσει, με τη χρήση ειδικού χειροποίητου εργαλείου-εξωλκέα, να αφαιρέσουν μηχανισμό υποκλοπής δεδομένων καρτών από τη σχισμή υποδοχής της κάρτας σε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως προέκυψε, οι δράστες κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους μηχανισμούς παγίδευσης τραπεζικών καρτών, τους οποίους τοποθετούσαν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Ετσι υπέκλεπταν από τον νόμιμο κάτοχό τους τα προσωπικά δεδομένα από τις πρωτότυπες κάρτες, κατά την ώρα της συναλλαγής, εφάρμοζαν δηλαδή τη μέθοδο δράσης «Skimming».

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα υποκλαπέντα δεδομένα, κατασκεύαζαν κάρτες-κλώνους και εκταμίευαν χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε χώρες του εξωτερικού, εφάρμοζαν δηλαδή τη μέθοδο «Milking».

Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι μέλη της σπείρας είχαν εγκαταστήσει αντίστοιχους μηχανισμούς σε άλλα δύο ΑΤΜ.

Συνολικά υπέκλεψαν δεδομένα για 437 πιστωτικές κάρτες χρηστών ΑΤΜ. Με τη χρήση αυτών των καρτών-κλώνων οι δύο Ρουμάνοι έκαναν αναλήψεις μετρητών από διάφορα ΑΤΜ, σε Αμερική, Γουατεμάλα και Φιλιππίνες, που υπερβαίνουν το ποσό των 28.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες στα μηχανήματα ΑΤΜ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μηχανισμός παγίδευσης ΑΤΜ αποτελούμενος από ράβδο πανομοιότυπη με εκείνη των ΑΤΜ στην οποία είχε τοποθετηθεί μικροκάμερα, μηχανισμός αντιγραφής-skimmer της μαγνητικής ταινίας που βρισκόταν μέσα στην υποδοχή της κάρτας, ειδικό εργαλείο-εξωλκέας για την τοποθέτηση και την αφαίρεση του μηχανισμού, καθώς και έξι πλαστικές κάρτες διαφόρων τύπων.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος και παράβαση του νόμου για την προστασία από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η έρευνα για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας που προκλήθηκε στις τράπεζες είναι σε εξέλιξη.