Την παραπομπή στο εδώλιο του κατηγορούμενου σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Στην πρότασή του, η οποία αριθμεί 700 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη συνολικά 70 ατόμων από τους αρχικά 85 κατηγορουμένους για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Ντογιάκο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανήκαν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, ενώ η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Στην πολυσέλιδη πρότασή του, ο εισαγγελέας απαριθμεί 10 υποθέσεις με κορυφαία αυτή της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα, ενώ αναφέρει ότι οι σοβαρές επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο εντάθηκαν μετά το 2012.

Ήδη στις φυλακές κρατούνται προσωρινά, συνολικά 26 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Κατά τον εισαγγελέα, η Χρυσή Αυγή από το 2008 είναι εγκληματική οργάνωση, καθώς όπως υποστηρίζει στην πρότασή του, «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση, αν και εφόσον χρησιμοποιεί μηχανισμούς και επιτελεία του για εγκληματικές πράξεις».

Τονίζεται, επιπλέον, ότι η ιεραρχία της ΧΑ λειτουργούσε «κανονικά». Στην κορυφή της πυραμίδας ήταν ο γγ του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος, δεύτερος ο Χρ. Παππάς, τρίτος ο Ηλίας Κασιδιάρης και ακολουθούν ο Ηλ. Παναγιώταρος και Γ. Γερμενής.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σύμφωνα με τον κ. Ντογιάκο, είναι η στρατιωτική δομή, η απόλυτη ιεραρχία, η τυφλή υπακοή στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρων, η συνωμοτική και με προκαθορισμένους κανόνες δράση, η οποία εκδηλώνεται με αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από νεότερα ηλικιακά μέλη.

Η στελέχωση των επικαλούμενη «ταγμάτων εφόδου», όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός γίνεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες.

Στις προτεραιότητες της οργάνωσης είναι η επιλογή ατόμων με γνώσεις πολεμικών τεχνών. Κάθε τοπική οργάνωση διοικείται από «κλειστό» πενταμελές όργανο, με επικεφαλής των Πυρηνάρχη. Ο Πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης, όπως τονίζει ο κ. Ντογιάκος, είναι αυτός που αναφέρεται στον βουλευτής της περιοχής και ο τελευταίος στην ηγεσία της οργάνωσης.

Όλες οι δράσεις των τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό στρατηγικής, λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων από την ηγεσία του Κινήματος .

Οι πρώτες επιθέσεις, κατ’ αρχάς εναντίον αλλοδαπών, άρχισαν να εκδηλώνονται το 1987 και μέχρι πρόσφατα εναντίον ημεδαπών, τους οποίους στοχοποίησε η οργάνωση ως άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις από τους ίδιους που έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες της διαφορετικότητας.

Χαρακτηρίζει τα κατώτερη μέλη του κόμματος και τα στελέχη των Τοπικών Οργανώσεων «πειθήνια και άβουλα όργανα των κομματικών επιταγών των ηγετικών στελεχών».

«Η άποψη ότι όλες οι αξιόποινες πράξεις είχαν την έγκριση και την κάλυψη του κόμματος, ενισχύεται πλήρως από το γεγονός ότι βουλευτές του κόμματος υπό την κάλυψη της βουλευτικής τους ασυλίας, έθεταν εαυτούς επικεφαλής των Ταγμάτων Εφόδων σε βίαιες δράσεις και παράνομες ενέργειες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος.

«Ουδείς εκ των βουλευτών της ΧΑ είναι σε θέση να ισχυριστεί ευπροσώπως και με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις , οι οποίες εξακολουθητικά και επί μακρό χρονικό διάστημα διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων και σε βάρος αλλοδαπών», τονίζεται και προσθέτει όλοι, ανεξαιρέτως, επιδεικτικά και επανειλημμένα , ο καθένας με τον τρόπο του, άμεσα ή έμμεσα, σιωπηρώς ή δια βοής, αποδέχτηκαν τα διάφορα εγκλήματα και τα αποτέλεσματά τους, ενίοτε μάλιστα εγκωμιάζοντας αυτά δημοσίως ή εκθειάζοντας τους δράστες ή ακόμη και στρεφόμενοι δραστικά κατά των παθόντων», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Στην πολυσέλιδη πρότασή του, ο κ. Ντογιάκος αναφέρεται εκτενώς στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:«Ο Ρουπακιάς χτυπάει αφού είχε προηγηθεί δημιουργία κλίματος», αναφέρει ο κ. Ντογιάκος και συγκεκριμένα περιγράφει τα τηλεφωνήματα που έγιναν προς τα τάγματα εφόδου να πάνε στην καφετέρια. Εκεί φθάνει και ο Ρουπακιάς, που έχει ειδοποιηθεί, και του «ρίχνει» τρεις μαχαιριές, αφού είχε προηγηθεί σύρραξη.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό ο Φύσσας ήταν στοχοποιημένος, «ήξεραν ποιος είναι», αναφέρει, μεταξύ άλλων.