Χωρίς προβλήματα θα εκτελεστούν οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η προγραμματισμένη για τις μέρες αυτές 48ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 3022/14 το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή σχετική προσφυγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κατά της απεργίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), η οποία είχε προκηρυχθεί για τις 4 και 5 Οκτωβρίου 2014.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΕΕΚ είχε αποφασίσει να προχωρήσουν τα μέλη της σε απεργία, αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση που επιτρέπει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς των ανταποδοτικών τελών αεροναυτιλίας, «για να καλύπτει άμεσες ταμειακές του ανάγκες». Πρόκειται για λογαριασμούς στους οποίους, εκτός των άλλων, καταλήγουν και τα τέλη που πληρώνουν οι ξένες αεροπορικές εταιρείες για τη χρήση του εθνικού εναερίου χώρου.

Πάντως, οι ελεγκτές ζητούν την παρέμβαση των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα προχωρούν στην κατάθεση αιτήσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναστολή και ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης.

Επίσης, έχουν ήδη προβεί σε σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου, ενώ απέστειλαν αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τοEurocontrol.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι ελεγκτές αναφέρονται στους κινδύνους «που θα προκύψουν για την ασφάλεια των πτήσεων και τα εθνικά δικαιώματα στον ελληνικό εναέριο χώρο, λόγω του ότι δε θα υλοποιούνται οι στοιχειώδεις επενδύσεις στον τομέα της αεροναυτιλίας».

Επισημαίνουν ακόμα, ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια παρέμβαση στους ειδικούς λογαριασμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για σκοπούς ξένους προς αυτούς της αεροναυτιλίας».​