Την Τρίτη έληξε η προθεσμία υποβολής ένταξης των γεωτρήσεων στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.

Όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά προωθείται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή για ένταξη της γεώτρησης δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα για όσους αμελήσουν να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφή 120.000 γεωτρήσεις, νόμιμες και παράνομες. Ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Προωθούμε για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό.

»Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για την αδειοδότηση αλλάζει. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

«Για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των αγροτών αποφασίσαμε να μην επιβάλλουμε πρόστιμα για εκπρόθεσμη εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας μέχρι το τέλος του έτους».