Σε ποινές κάθειρξης από 15 και 16 έτη καταδικάστηκαν τελικά οι έξι κατηγορούμενοι για τις ληστείες στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στον Βελβενδό Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, κατά συγχώνευση επιβλήθηκαν οι εξής ποινές κάθειρξης:

Γ. Μιχαηλίδης 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες,Ν. Ρωμανός 15 έτη και 11 μήνες,Δ. Πολίτης 11 έτη και 5 μήνες,Α . Μπουρζούκος 15 έτη και 11 μήνες,Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες καιΦ. Χαρίσης 15 χρόνια και 11 μήνες.

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στον Βελβενδό δεν είναι μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Το δικαστήριο αποδεχόμενο της εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας Γρηγόρη Πεπόνη έκρινε να μην καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς δεν πείστηκε ότι οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πάντως δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες.

Το δικαστήριο δεν συντάχθηκε με την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Ενα μόνο μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το δικαστήριο αποφάσισε πολλές απαλλαγές για αδικήματα όπως αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή .

Το δικαστήριο μετέτρεψε ακόμα ως προς το επιεικέστερο αδικήματα όπως η αρπαγή κρίνοντας ότι πρέπει να καταδικαστούν μόνο για παράνομη κατακράτηση, αφού σκοπός τους ήταν η διαφυγή και άρα δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη, που πήραν μαζί τους.

Αυτή την ώρα το δικαστήριο διασκέπτεται για να αποφανθεί για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους.