Κατά των περαιτέρω αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνάντηση στη Γενεύη με την ηγεσία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων. Η ισχύουσα διαδικασία είναι «ορθολογική και ισορροπημένη» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι η «νέα τριμερής διαδικασία επιτρέπει τόσο την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση, όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και τη διάσωση θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα πάντως με συνδικαλιστικά στελέχη, η ΓΣΕΕ επιμένει «ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου ή του ορίου των ομαδικών απολύσεων».

Ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε υπέρ του «εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας»

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι, θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, ενώ επισήμανε ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους».

«Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση της Γενεύης αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά απόψε.