Την Τετάρτη το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης θα κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, των Ρομά στο Χαλάνδρι, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα των Ρομά Χαλανδρίου, με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και τους αντιδημάρχους, καθώς και τον Στέλιο Καλαμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, στον καταυλισμό πίσω από το Νομισματοκοπείο.

Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι Ρομά.

Στο μεταξύ επεισοδιακά εξελίχθηκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, πίσω από τον σταθμό του Μετρό «Νομισματοκοπείο».

Στην κυκλοφορία δόθηκε μετά τη μια μεσημέρι το ρεύμα προς Αθήνα της λεωφόρου Μεσογείων, το οποίο ήταν κλειστό για περισσότερες από τρεις ώρες, στο ύψος του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, όπου υπάρχει καταυλισμός Ρομά.

Από τα ξημερώματα επικράτησε ένταση στη λεωφόρο Μεσογείων.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι του καταυλισμού, που έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, κλείνοντας την κυκλοφορία και δημιουργώντας απίστευτο μποτιλιάρισμα.

Περί τις 12.30 κλιμάκια της πυροσβεστικής επιχείρησαν να καθαρίσουν τον δρόμο από τα καμένα αντικείμενα ώστε η Λ. Μεσογείων να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

40 χρόνια στην περιοχή

Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά της μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Δευτέρας. Ρομά που ζουν στον καταυλισμό δίπλα στο Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.

Επιμένουν στην κατεδάφιση

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα, με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, εμμένει στην εκτέλεση της απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.