Σε αντάρτικο επιμένουν δήμοι της χώρας, αρνούμενοι να επιτρέψουν τον έλεγχο των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων τους βάσει των οποίων μονιμοποιήθηκαν. Απάντηση στις αιτιάσεις ότι μέσω της διαδικασίας αυτής επιχειρείται ανατροπή των προϋποθέσεων του Διατάγματος Παυλόπουλου του 2004 για τη μονιμοποίησή τους έδωσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πέραν των δήμων που συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών όπου άρχισε πιλοτικά ο έλεγχος και οι οποίοι έκλεισαν την πόρτα στους ελεγκτές επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), συνεχίζεται το ντόμινο αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων που με τη σειρά τους εμφανίζονται αποφασισμένα να μην επιτρέψουν τους ελέγχους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ. Προ ημερών σχετική απόφαση πήρε ο Δήμος Αιγάλεω, η δημοτική Αρχή του οποίου πρόσκειται επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η συντριπτική πλειονότητα όσων δημάρχων αντιδρούν στη διαδικασία ελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων – στάση με την οποία συντάσσεται και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στο πλευρό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τάσσονται πάντως οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των αποφάσεων των δήμων και εφόσον δεν πληρούν τα στοιχεία νομιμότητας μπορούν να τις αναπέμψουν.

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετατροπές που έγιναν με χρήση πλαστών δικαιολογητικών» σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως απάντηση για την αναγκαιότητα των ελέγχων που έχει ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι ο επανέλεγχος γίνεται «με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα (σ.σ. Παυλόπουλου του 2004)».

Υπογραμμίζεται δε ότι η όλη διαδικασία προωθείται προκειμένου «να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν παραβιάσεις της νομιμότητας» με βάση – όπως τονίζεται – τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν με το Διάταγμα Παυλόπουλου. «Είναι απόλυτα σαφές ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν τίθεται σε αμφισβήτηση» σχολιάζουν από το υπουργείο και παραπέμπουν στην ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ, που θα είναι ο τελικός κριτής.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. «Αν η μετατροπή της σύμβασης έγινε με την τήρηση όλων των νομίμων προϋποθέσεων που προβλέπονταν από τις διατάξεις, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η μετατροπή, τότε προφανώς ο ελεγχόμενος δεν υφίσταται καμία απολύτως συνέπεια» αναφέρει το υπουργείο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, καθίσταται σαφές ότι η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδίκαια.

Η ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ. Πρόκειται – όπως επισημαίνεται – για τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η μη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων, για τις οποίες «ερευνάται η τυχόν υπαιτιότητα του υπαλλήλου για την παράνομη μετατροπή, όπως η τυχόν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, η υποβολή από τον υπάλληλο αναληθών ή ανακριβών στοιχείων, η παρασιώπηση ή η απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων καθώς και κάθε άλλη μη νόμιμη ενέργεια εκ μέρους του υπαλλήλου αναφορικά με τη συνδρομή των κατά περίπτωση νόμιμων προϋποθέσεων για τη μετατροπή της σύμβασης».

Περιμένουμε τους φακέλους,θα τηρήσουμε τον νόμο

«Αναμένουμε την άφιξη των φακέλων με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Θα τηρήσουμε τον νόμο και θα προβούμε στην ακύρωση των αποφάσεων των δήμων, εφόσον αυτές παραβιάζουν τις διατάξεις των νόμων» προειδοποίησε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλης Αγγελάκας