Στο Λος Αντζελες βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, συμμετέχοντας στην κορυφαία διεθνή διοργάνωση για τον ρόλο των πόλεων «City Lab», στην οποία λαμβάνουν μέρος 300 δήμαρχοι, ειδικοί στην αστική ανάπτυξη και τον σχεδιασμό των πόλεων, συγγραφείς και τεχνοκράτες.

Την εκδήλωση διοργανώνει το περιοδικό The Atlantic σε συνεργασία με το Bloomberg Philanthropies και το The Aspen Institute.

Λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη διάκριση για την πόλη της Αθήνας, που ξεχώρισε μεταξύ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων για τις δράσεις κοινωνικής καινοτομίας, αποσπώντας βραβείο ενός εκατ. ευρώ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, απηύθυνε ομιλία με θέμα την «Καταπολέμηση της Διαφθοράς».

Το πρόγραμμα «City Lab», που διαρκεί τρεις ημέρες, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ δημάρχων και ειδικών από όλο τον κόσμο και στην ανάδειξη δημιουργικών και σύγχρονων λύσεων για την τοπική διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της πολιτικής «για έναν δήμο που θα εμπιστεύονται οι πολίτες», η αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και η διαφάνεια αποκτούν κεντρική και πρωτεύουσα σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων, καθώς συγκαταλέγεται στους πέντε νικητές του διαγωνισμού «Πρόκληση για δημάρχους», που διοργανώνει το Ιδρυμα Bloomberg Philanthropies.

Η επιλογή των νικητών έγινε συνολικά μεταξύ 155 πόλεων οι οποίες πήραν μέρος στο διαγωνισμό.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η Βαρκελώνη, με το βραβείο να αντιστοιχεί σε πέντε εκατ. ευρώ, ενώ από ένα εκατ. ευρώ δόθηκε στην Αθήνα, στη Στοκχόλμη, στη Βαρσοβία και στη μητροπολιτική περιοχή Kirklees της Μεγάλης Βρετανίας.

Το πρόγραμμα για το οποίο βραβεύθηκε ο δήμος Αθηναίων είναι το «ΣυνΑθηνά». Πρόκειται για την παροχή από το δήμο του απαιτούμενου διαδικτυακού υπόβαθρου για τη δράση των ομάδων πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων της πόλης, αλλά και τις δυνατότητες για τη δημοσιοποίηση των πρωτοβουλιών τους και την ανταλλαγή μεταξύ τους εμπειριών.

Στόχος είναι μέσω της δράσης τους να υπάρξει αναζωογόνηση των γειτονιών της πρωτεύουσας αλλά και η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού μικρής όμως κλίμακας προβλημάτων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Ο δήμος προχώρησε μάλιστα και στην παραχώρηση ενός ενιαίου χώρου για όλες τις ομάδες δίπλα στη Βαρβάκειο Αγορά.