Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις περικοπές που έχουν υποστεί οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών σε εφαρμογή των μνημονιακών νόμων.

Οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι έχουν υποστεί συνολικά μειώσεις 60% με τα μέτρα, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται διάφορες συνταγματικές αρχές.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Και ως εκ τούτου δικαιολογείται η θέσπιση των μέτρων εν όψει της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Δέχθηκε ότι δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη, την αναλογικότητα, την αξιοπρεπή διαβίωση, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης ούτε οι διατάξεις του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα.

Επισήμανε ότι με τη χορήγηση πρόσθετων επιδομάτων (ΔΗΒΕΕΤ) δημιουργήθηκε ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους και η κατάργηση του ΔΗΒΕΕΤ δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας.

Έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η περικοπή επιβαρύνει στη παρούσα φάση τους αιτούντες στο βαθμό εκείνο που θα προσέβαλε την αξιοπρεπή τους διαβίωση δεδομένου ότι δεν μειώθηκε ο βασικός μισθός και πρόσθεσε ότι η παραδοχή αυτή δεν αποκλείει αντίθετη κρίση του δικαστηρίου για τυχόν μέλλουσες μειώσεις που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης.

Τέλος θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι επίδικες ρυθμίσεις επειδή υποστηρίζουν ορισμένοι ότι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω υψηλών δανείων ή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.