Σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών καταδικάστηκε αστυνομικός των ΜΑΤ που κρίθηκε ένοχος για απλή σωματική βλάβη επειδή στις 5 Οκτωβρίου 2011 μετά την συγκέντρωση και την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο την φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, στην πλατεία Συντάγματος.

Το δικαστήριο αντίθετα αθώωσε τον κατηγορούμενο από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Στη δίκη, κατέθεσαν φωτορεπόρτερ και εικονολήπτης που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος, – θύμα κι αυτός, τραυματισμού από αστυνομικό των ΜΑΤ σε άλλη συγκέντρωση – ο οποίος τόνισε πως οι επιθέσεις στελεχών των ΜΑΤ, εναντίον λειτουργών του Τύπου είναι στοχευμένες και πως το θέμα έχει τεθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν φωτορεπόρτερ που ήταν παρόντες στο περιστατικό, οι οποίοι είπαν ότι η επίθεση στην συνάδελφο τους ήταν εντελώς αναίτια, καθώς – όπως υποστήριξαν- την επίμαχη στιγμή είχαν λήξει οι κινητοποιήσεις και δεν υπήρχαν επεισόδια, στον χώρο είχαν μείνει μόνο οι φωτορεπόρτερ, δεν έπεφταν χημικά και ήδη η οδός Αμαλίας είχε δοθεί στην κυκλοφορία.

Από την πλευρά του θύματος προσκομίστηκαν στο δικαστήριο δεκάδες φωτογραφίες από την στιγμή της επίθεσης, όμως δεν έγινε δεκτή η προβολή βίντεο, που αποτυπώνει το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο 27χρονος αστυνομικός κατέθεσε πως η φωτορεπόρτερ του επιτέθηκε, προσπαθώντας να του αποσπάσει την αντιασφυξιογόνο μάσκα και προσπάθησε να αμυνθεί, ενώ ανώτερος αξιωματικός των ΜΑΤ και επικεφαλής άλλης διμοιρίας, κατέθεσε πως λόγω της υπέρτερης σωματικής διάστασης της Τατιάνας Μπόλαρη, έναντι του 27χρονου αστυνομικού, ο συναδελφός του αντιμετώπισε κίνδυνο για την ασφαλειά του.

Η εισαγγελέας της έδρας, πρότεινε την καταδίκη του 27χρονου αστυνομικού και για τα δύο αδικήματα, έκρινε πως ο ισχυρισμός του, ότι βρέθηκε σε κίνδυνο, είναι ψευδής και πως το χτύπημα στο πρόσωπο της φωτορεπόρτερ έγινε σκόπιμα και μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία της.

Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, αναφερόμενος στην απόφαση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά τιμωρείται αστυνομικός των ΜΑΤ για βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε φωτορεπόρτερ.

Ανέφερε, επίσης, ότι για το θέμα των επιθέσεων από άνδρες των ΜΑΤ σε φωτορεπόρτερ, πραγματοποιήθηκε από τους έλληνες φωτορεπόρτερ πριν λίγο καιρό έκθεση στις Βρυξέλλες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, με αφορμή και την καταγραφή του σε φωτογραφία του βραβευμένου φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, και είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Η ποινή φυλάκισης του 27χρονου αστυνομικού έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.