Κύμα φυγής στη σύνταξη με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Χιλιάδες ασφαλισμένοι επισπεύδουν άρον άρον την έξοδό τους λόγω των ανατροπών που θα γίνουν το 2015 αλλά και του φόβου για αλλαγές με το νέο Ασφαλιστικό. Μόνο στον χώρο της δημόσιας διοίκησης εκτιμάται ότι φέτος θα αποχωρήσουν περίπου 30.000 ενώ στα υπόλοιπα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.

«Πράγματι» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πρόνοιας) Θανάσης Καπωτάς, «φέτος καταγράφεται έξοδος στη σύνταξη αυξημένη κατά 15% στον δημόσιο τομέα και κατά 10% στον ιδιωτικό. Κύριο χαρακτηριστικό των συνταξιοδοτήσεων» προσθέτει ο κ. Καπωτάς «είναι οι πρόωρες».

ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Οι αλλαγές που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από το 2015 στο Ασφαλιστικό είναι οι παρακάτω:

Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων. Στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών. Συγκεκριμένα, ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010) αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά μεν από το 2015, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και εντεύθεν θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα και για τα έτη από το 2011 και μετά. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.
Το ύψος της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, παράλληλα με τη βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, με βάσητα έτη ασφάλισης. Το αναλογικό ποσό σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουνσυνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015και συνταξιοδοτούνται το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

Α)Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Οταν λέμε δεκαετία, εννοούμε αυτήν που λήγει μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους από την υποβολή της αίτησης έτους.

Β)Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Η αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης).

Η κατάργηση ή ο περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία παρέχουν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι –με βάση την ισχύουσα νομοθεσία –40 παράθυρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μαζί με τις αναπηρικές συντάξεις και τα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα οδηγούν τους ασφαλισμένους να εξέρχονται νωρίτερα στη συνταξιοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 21% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (16% των ανδρών και 30% των γυναικών) συνταξιοδοτείται στην κανονική ηλικία! Aυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι προτιμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη.

Η πρόωρη συνταξιοδότηση συνοδεύεται από μείωση επί του ποσού που θα ελάμβανε ο ασφαλισμένος στην περίπτωση εξόδου του με τις προϋποθέσεις για πλήρη. Η μείωση αυτή –το λεγόμενο πέναλτι –ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση ανάλογα με τον φορέα (ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας). Ετσι η πρόωρη συνταξιοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτίζεται λόγω της ποινής με τη μειωμένη.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στη χώρα μας τα 57,8 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών είναι τα 58 έτη και των γυναικών, στις οποίες προσφέρονται διάφορες διευκολύνσεις που δεν φαίνεται όμως να κάνουν σημαντική διαφορά, είναι τα 57,5 έτη. Πάντως το προσχέδιο της πρόσφατης μελέτης του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό χαρακτηρίζει «παραπλανητική» τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης καθώς, όπως ισχυρίζεται, «σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι χαμηλότερη» και αυξάνει πολύ εξαιτίας των ορίων συνταξιοδότησης στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα για το ΙΚΑ αναφέρει ότι «ο γενικός κανόνας», δηλαδή τα ανώτερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν, στην πραγματικότητα «είναι η εξαίρεση».

Δηλαδή η πλειονότητα συνταξιοδοτείται πριν φτάσει στα όρια. Γι’ αυτό προτείνει όχι την παραπέρα αύξηση των γενικών ορίων, «αλλά τροποποιήσεις-καταργήσεις στις ισχύουσες εξαιρέσεις».

ΟΑΕΕ: Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, στους οποίους δεν επιτρέπεται να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης λόγω οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας 54 γαλάζιοι βουλευτές. Οι βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Κώστα Κόλλια, ζητούν την αύξηση του συγκεκριμένου ορίου οφειλών από 20.000 σε 30.000 ευρώ και αύξηση των δόσεων ρύθμισης από 40 σε 60. Την ερώτηση, μεταξύ άλλων, συνυπογράφουν οι: Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Κώστας Τζαβάρας, Αλέξανδρος Κοντός, Λευτέρης Αυγενάκης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Γιάννης Ιωαννίδης και Κωνσταντίνος Τσιάρας.