Νέα δεδομένα έθεσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ο πρωτοετής φοιτητής μόνο σε πόλη όπου έχουν σπίτι οι γονείς του ή τα αδέλφια του.

Οι αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων

Οι αντιστοιχίες των ΤΕΙ

Παράλληλα, την Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα θεσπίζονται κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου των μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά την ενημέρωση που παρείχε στους βουλευτές για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σκοπεύει σε έντιμη εφαρμογή του νόμου των μετεγγραφών που θα ικανοποιεί όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας εφόσον δεν επαρκούν οι υπουργικές αποφάσεις για το θέμα.

Αφού ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις θα εκδοθούν στο τέλος ή την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά η διαβούλευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, εξήγησε ότι η μία θα εκδοθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των μη εχόντων (το εισοδηματικό κριτήριο) που συνοδεύεται με το όριο του 10% για κάθε τμήμα.

Σχετικώς με την «γενναιόδωρη ρύθμιση» – όπως χαρακτήρισε την τροπολογία Αρβανιτόπουλου που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάιο – ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν και τις μετεγγραφές λόγω χαμηλού εισοδήματος, το πότε δηλαδή θα γίνουν οι αιτήσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η προθεσμία αιτήσεως μετεγγραφής θα είναι πενθήμερη (από μία Δευτέρα που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών στις 26 Σεπτεμβρίου) ώστε να δοθεί χρόνος κάποιων ημερών ή εβδομάδων για την διαμόρφωση της απάντησης στο αίτημα.

Τέλος ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι στην υπουργική απόφαση εκτός από το εισοδηματικό θέμα θα ρυθμιστεί και το ζήτημα για το που δικαιούται ο φοιτητής να μετεγγραφεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε εμείς να γίνει το δικαίωμα της μετεγγραφής δικαίωμα μετεγγραφής του οποιουδήποτε δίνει εξετάσεις. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει. Στην υπουργική απόφαση θα λέμε ότι ο σκοπός του νομοθέτη είναι να πάει εκεί που είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Τελεία και παύλα» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Παιδείας αφού υπενθύμισε ότι η ρύθμιση για τις μετεγγραφές πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ο πρωτοετής φοιτητής μόνο σε πόλη όπου έχουν σπίτι οι γονείς του ή τα αδέλφια του.

Πρόσθεσε δεότι μόνο σε περίπτωση που οι γονείς μένουν σε πόλη χωρίς ακαδημαϊκό ίδρυμα και επομένως αναζητάται μια κοντινή πόλη, το αίτημα μετεγγραφής θα πραγματοποιείται, «αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τα ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά».

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ο πρωτοετής φοιτητής μόνο σε πόλη όπου έχουν σπίτι οι γονείς του ή τα αδέλφια του.

«Μπορεί να μένεις μαζί με τους γονείς σου στη Λάρισα, να περάσεις στην Ηγουμενίτσα και να θέλεις να πάρεις μετεγγραφή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κέρκυρα και να την πάρεις. Το σημερινό σύστημα είναι παράλογο» παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η διάταξη περί μετεγγραφών «δεν δίνει δικαιώματα στους φτωχούς, δίνει δικαιώματα σε όποιον θέλει».

H κατάσταση στα ΑΕΙ της περιφέρειας είναι δραματική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου σύμφωνα μεtovima.gr,ήδη έχει δηλώσει πρόθεση μετεγγραφής το 80% των πρωτοετών φοιτητών της!

Πηγές από το εσωτερικό του ιδρύματος αναφέρουν ότι ενδέχεται να ζητήσει μετεγγραφή το 60% του συνολικού αριθμού των πρωτοετών φοιτητών του.

Σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με εκπροσώπους των συμβουλίων των ΑΕΙ στο υπ. Παιδείας.