Εικοσιτετράωρη απεργία στον Δημόσιο τομέα έχει προκηρύξει για την Τρίτη, η ΑΔΕΔΥ.

Η απεργία αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία – αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Παράλληλα, αποφάσισε την προκήρυξη νέας αποχής «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, κατηγορεί μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο και εφαρμόζει πολιτική ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων με στόχο την πλήρη κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος».

Ποιοι απεργούν

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία.

Το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε, επίσης, τη συνέχιση της απεργίας- αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού διοργανώνουν διήμερο κινητοποιήσεων, 1-2 Οκτωβρίου, ζητώντας «ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ», ενώ προσανατολίζονται στην κήρυξη 24ωρης Πανυγειονομικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, «ολοκληρωμένο, ποιοτικό, δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση με αφορμή την αξιολόγηση και τους ελέγχους των μονιμοποιήσεων.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμμάτισε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 9.30 το πρωί, έξω από τον Αρειο Πάγο (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121), όπου θα εκδικαζόταν η προσφυγή του Δημοσίου κατά της δικαστικής απόφασης που αφορά τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Αρειος Πάγος ωστόσο ανέβαλε την απόφαση για τον Φεβρουάριο του 2015, μεταθέτοντας την επίλυση του προβλήματος για αρκετούς μήνες.