Μεταξύ των κατηγορουμένων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για τη διπλή ληστεία στον Βελβενδό της Κοζάνης περιλαμβάνεται και ο Νίκος Ρωμανός. Στενός φίλος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια τον Δεκέμβριο του 2008 από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Νίκος Ρωμανός το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής του εγκλήματος. Μιας σκηνής που όπως φαίνεται έμελλε να σημαδέψει τη ζωή του.

Ο Κορκονέας έχει κριθεί ένοχος από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας και εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Λάρισας. Για την ίδια υπόθεση έχει κριθεί ένοχος για συνέργεια στη δολοφονία και ο αστυνομικός Βασίλης Σαραλιώτης.

Ο Νίκος Ρωμανός όταν συνελήφθη στην Κοζάνη είχε, όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του, έντονα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπό του. Την πρώτη ημέρα της δίκης του ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντάρτες πόλεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έξι κατηγορούμενοι από τότε που ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία, για να προλάβουν πιθανά σχόλια σχετικά με τη διαφορετική στάση που θα τηρούσε ο καθένας από αυτούς στη δίκη, με επιστολή τους έδιναν το στίγμα τους και ανέφεραν πως οι «συντροφικές σχέσεις που μας ενώνουν, τα κοινά μας οράματα για ελευθερία, τα όνειρα που σκαρώνουμε παρέα δεν πρόκειται να υπονομευτούν από κανενός τύπου διαχωρισμό όσον αφορά τη στάση απέναντι στο δικαστήριο ή ακόμα των διαφορετικών κατηγοριών που βαραίνουν εμάς. Το ότι κάποιοι από εμάς θα έχουν δικηγόρους σε αυτή τη δίκη, για παράδειγμα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, το ότι κάποιοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της ληστείας, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, δεν αποτελούν λόγο διάσπασης της κοινότητας του αγώνα που μας κρατάει όρθιους πίσω από τα τείχη».