Κονδύλι από τον λογαριασμό των «κλεμμένων», των χρημάτων δηλαδή που επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο από πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις διαφθοράς, εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας. Ομως, το υπουργείο προχώρησε αιφνιδιαστικά και σε οριζόντια μείωση της τιμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων!

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθετο κονδύλι 9,5 εκατ. ευρώ για την παιδεία –αντί 11,5 εκ. που είχε ζητήσει. Τα χρήματα κατανεμήθηκαν ως εξής:

– Δύο εκατομμύρια στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο.

– Δύο εκατομμύρια για θέρμανση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ Β. Ελλάδας.

– Δύο εκατομμύρια στα ερευνητικά κέντρα.

– Δύο εκατομμύρια σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για διαχειριστικές τους ανάγκες.

– Ενάμισι εκατομμύριο στη Διά Βίου Μάθηση

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, με εγκύκλιό του το υπουργείο αποφάσισε ξαφνικά οριζόντια μείωση της τιμής όλων των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κατά 15% άμεσα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος! Η εκδότρια (εκδόσεις Κριτική) κυρία Μάγκη Μίνογλου εξηγεί στα «ΝΕΑ»:

«Ο Εύδοξος (σ.σ. το σύστημα διανομής συγγραμμάτων) μας ζητά κάθε άνοιξη να έχουμε διαθέσιμα όλα τα βιβλία προς διανομή. Ετσι κάναμε και φέτος. Παραγάγαμε τα βιβλία μας που επέλεξαν οι διδάσκοντες και ήμασταν πανέτοιμοι για τη διανομή στους φοιτητές που αρχίζει Οκτώβριο. Η μείωση 15% τινάζει στον αέρα όλο τον προγραμματισμό μας. Γίνεται για να μειωθεί το αντίστοιχο κονδύλι του προϋπολογισμού από 60 εκατ. σε 50 εκατ. χωρίς να σεβαστεί η κυβέρνηση τη συμβατική της υποχρέωση. Δημιουργεί στις επιχειρήσεις του κλάδου τεράστια αβεβαιότητα, οδηγεί πολλές σε απόγνωση και σίγουρα καταρρακώνει την εμπιστοσύνη μας προς το υπουργείο».