Αυστηρά κριτήρια για τις μετεγγραφές σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να περιορίσει τα σοβαρά προβλήματα που θα επιφέρει το κύμα μετακίνησης έως και του 30% των νεοεισαχθέντων φοιτητών (!) από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα…

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα προσδιορίζουν επακριβώς τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι μετεγγραφές, θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που σε κάποια εκ των κεντρικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ δημιουργείται το αδιαχώρητο, οι πλεονάζοντες εκ των αιτούντων μετεγγραφής θα διοχετευθούν σε αντίστοιχα τμήματα γειτονικών πανεπιστημίων. Δηλαδή, αν ένας φοιτητής που δικαιούται μετεγγραφή δηλώσει π.χ. ένα τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ίσως βρεθεί τελικά σε αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Αναλόγως, φοιτητής που εισήχθη σε Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ζητεί να έρθει στο Καποδιστριακό, μπορεί να βρεθεί στο Πάντειο κ.λπ.

Επίσης μελετάται η διοχέτευση φοιτητών που έχουν αδελφό φοιτητή σε άλλη πόλη και γονείς που διαμένουν σε τρίτη, στο λιγότερο κεντρικό από τα δύο πανεπιστήμια, εφόσον βέβαια έχει αντίστοιχο τμήμα. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλους. Επίσης, οι εισαχθέντες με το 10% αποκλείστηκαν ήδη, ενώ θα γίνει και εξονυχιστικός έλεγχος στους δικαιούχους που επικαλούνται αναπηρίες γονέων και γενικά λόγους υγείας. Ωστόσο, ούτε αυτά τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, ειδικά σε σχολές που δεν έχουν άλλες αντίστοιχες στις κεντρικές πόλεις (π.χ. Ιατρικές και Νομικές Αθήνας – Θεσσαλονίκης) ή έχουν εργαστήρια όπως σχεδόν όλες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκεί, μόλις πραγματοποιηθούν οι μετεγγραφές πιθανότατα δεν θα απομείνει χώρος ούτε για να… αλλάξει κανείς γνώμη!

Ολα αυτά θα ξεκαθαρίσουν πάντως μετά τις 26 Σεπτεμβρίου που λήγουν οι εγγραφές, καθώς οι δικαιούχοι φοιτητές καταθέτουν αυτές τις ημέρες και δηλώσεις προτίμησης για μετεγγραφή ώστε να υπάρξει εικόνα προτού αρχίσει η διαδικασία, στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτική του αδιεξόδου που τείνει να δημιουργηθεί, λόγω του τεράστιου πλήθους δικαιούχων (πάνω από 40.000 φοιτητές ενδιαφέρονται αλλά δεν θα λάβουν όλοι), αλλά και των μέτρων που σχεδιάζονται, είναι η χθεσινή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στο Star: «Δεν λέει ο νόμος πού δικαιούσαι να πας. Σαν να δίνει μετεγγραφή με κριτήριο το κέφι του καθενός. Δηλαδή λέει ότι εγώ μένω μεν στη Λάρισα, στην Πάτρα, δεν θέλω να μετεγγραφώ στην Πάτρα ή στη Λάρισα όπου είναι οι γονείς μου ή όπου σπουδάζει ο άλλος μου ο αδελφός, αλλά πάω στην Αθήνα για να περνάω καλύτερα. Μπήκα στην Ηγουμενίτσα και δεν θέλω στην Ηγουμενίτσα, εμένα μου αρέσει στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν ήταν στην επιθυμία του νομοθέτη. Ο σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν αυτός». Και κατέληξε: «Στα τμήματα που έχουν εργαστήρια ή φροντιστήρια, πρακτικές ασκήσεις δηλαδή, το πρόβλημα εμφανίζει αξεπέραστες διαστάσεις. Στο Πολυτεχνείο τι θα γίνει αν αντί για 200 φοιτητές, λόγου χάρη, που επιπλέον μπορεί να αντέξει ένα τμήμα, του πάνε 1.000;». Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής του νόμου παρά τα αναμενόμενα προβλήματα, αλλά ούτε και περίπτωση να χαθεί το εξάμηνο.

Αλλά και στο μέτωπο των κενών στα σχολεία, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση είναι μεν καλύτερη από πέρυσι, αλλά «θα έχουμε κενά στο τέλος. Δεν υπερβάλλω. Δεν διαψεύδω τους συνδικαλιστές. Διαφωνούμε λίγο στους αριθμούς, αλλά όχι πολύ. Θα έχουμε κενά. Αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε ο στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία, όλα τα σχολεία, όχι την Πέμπτη στον αγιασμό μόνο και την Παρασκευή. Και να έχουν κενά τα σχολεία τους, ο στόχος επιτεύχθηκε. Θα μείνουμε με κενά, αλλά όχι με την κατάσταση την περυσινή και τις παλιότερες».