Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε βάρος οχτώ ατόμων, πέντε Ελλήνων και τριών Γερμανών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Προηγήθηκε καταγγελία από επιχειρηματία-πρόεδρο, διευθύνουσα σύμβουλο και νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης για «βιομηχανική κατασκοπεία» σε βάρος της εταιρείας της.

Σύμφωνα με αυτήν, τα οχτώ αυτά άτομα αντέγραψαν σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα σχέδια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, τα οποία αποτελούν μοναδικές δημιουργίες της εταιρείας (πατέντες).

Στη συνέχεια, διέγραψαν τα στοιχεία αυτά από τους servers της εταιρείας και τα διέθεσαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες, έναντι άγνωστης χρηματικής αμοιβής, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην εταιρεία.

Μάλιστα, ένας εκ των δραστών είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook φωτογραφίες από μηχανήματα της μηνύτριας εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν δικές του κατασκευές.

Αφού ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε διάταξη και βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Μετά από έρευνες στα σπίτια δύο εκ των εμπλεκομένων, βρέθηκαν, σε σκληρούς δίσκους και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πληθώρα αρχείων και σχεδίων της εταιρείας, καθώς και αρχεία που καταδεικνύουν τη συνεργασία τους με ανταγωνίστριες εταιρίες.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι άλλοι δύο από τους εμπλεκόμενους διαμένουν πλέον στο εξωτερικό, όπου έχουν αναπτύξει παρόμοια με αυτήν της καταγγέλλουσας εταιρείας επαγγελματική δραστηριότητα.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.