Για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια η ελληνική Δικαιοσύνη συναντά την Κριστίν Λαγκάρντ.

Την πρώτη φορά η λίστα με τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC βαφτίστηκε με το όνομα της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και πέρασε στην ιστορία των ελληνικών δικαστικών χρονικών ως η υπόθεση για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και οδήγησε έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τρία συγγενικά του πρόσωπα στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Από χθες, μια νέα δικογραφία, με κεντρικό πρόσωπο την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, αρχίζει να σχηματίζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος θα αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση, μπαίνουν οι καταγγελίες της κυρίας Λαγκάρντ σχετικά με αναφορές της, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν στις κατά νόμο ενέργειες.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Εμμανουήλ Ρασιδάκη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που αφορούν δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Να αναθέσετε σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, στα πλαίσια της οποίας να ενεργηθούν οι αναγκαίες και πρόσφορες ανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί αν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα και τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, καθόσον αφορά τις δηλώσεις της προαναφερομένης διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην παραγγελία της η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, προφανώς λόγω του αυξημένου κύρους των προσώπων που διατύπωσαν τις καταγγελίες αυτές, αναμένεται να ανατεθεί σε εισαγγελέα Εφετών και όχι σε εισαγγελέα του πρώτου βαθμού, στον οποίο είθισται η ανάθεση τέτοιου είδους ερευνών.

Επιστολή Αθανασίου. Μία ημέρα πριν είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου με παραλήπτη τη διευθύντρια του ΔΝΤ, ζητώντας της περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που η ίδια άνοιξε με όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξή της. Ο κ. Αθανασίου με μια σύντομη επιστολή ζητά ουσιαστικά από την κυρία Λαγκάρντ να μη μείνει μόνο σε γενικόλογες αναφορές, αλλά να ανοίξει όλα της τα χαρτιά. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που οι καταγγελίες της έχουν γίνει πλέον αντικείμενο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας εισφέροντας στη Δικαιοσύνη όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τα αγκάθια. Ωστόσο, η κλήτευση και η εξέταση της κυρίας Λαγκάρντ δεν είναι το ίδιο εύκολες. Και αυτό γιατί στη δική της περίπτωση η Εισαγγελία θα πρέπει να ενεργοποιήσει δικαστική συνδρομή ζητώντας να προσέλθει και να καταθέσει στην Ουάσιγκτον λεπτομέρειες σχετικά με τις απειλές που κατήγγειλε ότι δέχθηκε.

Η δική της κατάθεση εξάλλου είναι το αποκαλούμενο «βαρύ χαρτί» της δικογραφίας. Από τα στοιχεία που είναι σε θέση να θέσει υπόψη τού έλληνα εισαγγελέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης.

«Για να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και να οδηγηθούμε σε κάποιο αποτέλεσμα χρειάζεται ο εισαγγελέας που θα τη διενεργήσει να έχει στα χέρια του ενδείξεις και ονόματα. Σε διαφορετική περίπτωση, το πιθανότερο είναι να βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα έρευνα που μπορεί να καταλήξει στο αρχείο αγνώστων δραστών» όπως λένε εισαγγελικές πηγές θέλοντας να καταδείξουν ότι ο ρόλος του συναδέλφου τους, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της έρευνας, είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιεχόμενο όσων είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.