Ζήτημα εβδομάδων είναι πλέον η δημοπράτηση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της επέκτασης του τραμ από το Σύνταγμα ως την πλατεία Αιγύπτου από την Αττικό Μετρό, ενός έργου που υπόσχεται να αλλάξει το κέντρο της Αθήνας.

Οπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, το έργο είναι ώριμο, έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΣΕΣ οι μελέτες του έχουν πάρει το «πράσινο φως» και η Αττικό Μετρό είναι έτοιμη να κηρύξει τον διαγωνισμό για την εξεύρεση αναδόχου για την κατασκευή του.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα κυμαίνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ και ήδη έχει γίνει προσαρμογή της κοστολόγησης με βάση τα «σφιχτά» δημοσιονομικά, καθώς στο τεχνικό αντικείμενο θα υπάρξουν τροποποιήσεις, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος χωρίς να επηρεάσουν την κατεύθυνση και την αισθητική της αρχιτεκτονικής μελέτης του γραφείου Okra από την Ολλανδία.

Στελέχη της Αττικό Μετρό μιλούν για «εξορθολογισμό των μελετών ούτως ώστε να έχουμε υψηλού αισθητικού επιπέδου αποτέλεσμα, σε μια εποχή όπου τα χρήματα πρέπει να δαπανώνται εντός συγκεκριμένων ορίων».

Η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά 65 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και κατά 45 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

Οπως αναφέρουν από την εταιρεία έχει γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός του έργου με στόχο να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση των Αθηναίων από τις εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια: Τα έργα θα προχωρούν σε φάσεις ανά οικοδομικό τετράγωνο, ούτως ώστε να μένουν ανοιχτές οι οδικοί διέξοδοι των κάθετων οδών της Πανεπιστημίου.

Διαγωνισμός για νέα τραμ, συρμούς μετρό

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της Αττικό Μετρό για την προμήθεια 25 νέων τραμ για το δίκτυο της Αθήνας, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του, με προσωρινή κατακύρωση.