Οι ελεγκτές εντοπίζουν ως καρδιά του προβλήματος της υπερσυνταγογράφησης –εκτός από τις ακριβές μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες –τις εξετάσεις που περιλαμβάνουν έγχρωμη τρισδιάστατη υπερηχογραφία (triplex), καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μερίδα καρδιολόγων και αγγειοχειρουργών τις γράφουν ανεξέλεγκτα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση –σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που έχουν στη διάθεση τους «ΤΑ ΝΕΑ» –καρδιολόγου ο οποίος ζητούσε σε νέους ασθενείς (δηλαδή κάτω των 40 ετών) κατ’ επανάληψη ανά τρίμηνο triplex καρδιάς και ανιούσης αορτής με διάγνωση «συστολικό φύσημα καρδιάς».

Οπως παραδέχεται ωστόσο συνάδελφός του σε τηλεφωνική συνέντευξη, το φύσημα είναι μία συνήθης πάθηση που δεν χρειάζεται τακτικό έλεγχο και συνεπώς πρόκειται για περιττές εξετάσεις που απλώς φουσκώνουν τον τελικό λογαριασμό.

Οι αυτοπαραπομπές. Σημειωτέον ότι οι καρδιολόγοι διαθέτουν καρδιολογικά μηχανήματα στο ιατρείο τους, με αποτέλεσμα να συνταγογραφούν εξετάσεις στους ασθενείς τους τις οποίες εν συνεχεία οι ίδιοι εκτελούν (αυτοπαραπομπές) και άρα αποζημιώνονται και γι’ αυτές –πλην της ιατρικής εξέτασης και γνωμάτευσης.

Επιπλέον, μερίδα γιατρών έχει δημιουργήσει πακέτα εξετάσεων, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Επί συνόλου 1.193 παραπεμπτικών triplex καρδιάς ή θωρακικής αορτής παρατηρήθηκε αναγραφή και των δύο διαγνωστικών εξετάσεων ταυτόχρονα στο ίδιο παραπεμπτικό σε ποσοστό 57%.

Οπως φαίνεται, ορισμένοι παρακάμπτουν ακόμη και σχετικές αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο έχει θέσει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για τη συνταγογράφηση triplex θωρακικής αορτής. Δικαιολογείται μόνο σε «περιπτώσεις σοβαρής υπερτασικής νόσου… καθώς και σε σπανιότερες παθήσεις της καρδιάς, όπως είναι οι συγγενείς ανωμαλίες».

Αντίστοιχα, επί συνόλου 375 παραπεμπτικών για triplex φλεβών και/ή αρτηριών κάτω άκρων που γράφηκαν από αγγειοχειρουργούς, παρατηρήθηκε ότι και οι δύο αυτές εξετάσεις ζητήθηκαν ταυτόχρονα σε 87 παραπεμπτικά, παρότι έχουν εντελώς διαφορετικές ενδείξεις.

Οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ακόμη ένα δελεαστικό πακέτο για τους αγγειοχειρουργούς, καθώς έχουν να λαμβάνουν από τον Οργανισμό 104 ευρώ (τόσο είναι το συνολικό ποσό με το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις δύο εξετάσεις).

Στελέχη του Οργανισμού σημειώνουν ότι οι αυτοπαραπομπές είναι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα προκλητικές, γι’ αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή υποχρεωτική έκπτωση στα ποσά που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Αντιδράσεις για το αριθμητικό όριο

Κόφτη και στον αριθμό εξετάσεων ανά ειδικότητα έβαλε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, μέτρο που ωστόσο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής έστειλε επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην οποία υπερασπίζεται τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών, αλλά δηλώνει αντίθετη στη θέσπιση αριθμητικού ορίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το παράδειγμα των εξετάσεων για θυρεοειδική λειτουργία, τις οποίες πλέον μπορούν να γράφουν μόνον οι ενδοκρινολόγοι. «Και αυτό όταν ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα, στη δέσμη υπηρεσίας του Οικογενειακού Γιατρού…», επισημαίνει.