Μπλόκο σε συνταγές εκατομμυρίων ευρώ για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ με την καθιέρωση κατευθυντήριων οδηγιών. Τα πορίσματα σχετικών ελέγχων το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν ότι το «πάρτι» της συνταγογράφησης καλά κρατεί, οδηγώντας τον Οργανισμό σε επικίνδυνο εκτροχιασμό δαπανών. Τα παραδείγματα των παραδόξων στις συνταγές είναι ατελείωτα. Για παράδειγμα, μπορούν οι αναισθησιολόγοι να παραπέμψουν τους ασθενείς τους για μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας; Η αιματολογία είναι η κατάλληλη ειδικότητα για τη διάγνωση προβλημάτων στον αυχένα; Και μήπως πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε μικροβιολόγο για να κάνει triplex καρδιάς;

Η απάντηση στην Ελλάδα της υπερβολής είναι «ναι σε όλα».

Κάπως έτσι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο Οργανισμός έχει ήδη χρεωθεί με περισσότερα από 111 εκατομμύρια ευρώ μόνο για εξετάσεις «πρώτης γραμμής» –δηλαδή για μικροβιολογικές και απεικονιστικές –με τη λίστα ωστόσο των παραπεμπτικών που υπολείπονται να πληρωθούν να είναι τεράστια: Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα παραπεμπτικά των ωτορινολαρυγγολόγων (π.χ. για λαβύρινθο), των γαστρεντερολόγων (π.χ. για κολονοσκοπήσεις), των οφθαλμιάτρων (π.χ. για μελέτη γλαυκώματος), ενώ ο κλειστός προϋπολογισμός για εξετάσεις το 2014 έχει οριστεί στα 328 εκατομμύρια ευρώ.

Αλαλούμ. Την ίδια ώρα, το… μυστήριο των παραπεμπτικών για απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις επιχειρούν να λύσουν τα στελέχη του Οργανισμού, καθώς διαπιστώνουν ότι οι λάθος ειδικότητες χρεώνουν το Ταμείο με λάθος εξετάσεις.

Παράδειγμα πρώτο: Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι μαγνητικές εξετάσεις κοστίζουν παραδοσιακά ακριβά στον Οργανισμό, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εκδόθηκαν παραπεμπτικά ύψους 23,8 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που ωστόσο προκαλεί πραγματική εντύπωση στους ειδικούς είναι ότι ένα στα δέκα παραπεμπτικά το έγραψαν γιατροί άνευ ειδικότητας (π.χ. αγροτικοί), με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο Οργανισμός με 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, για την ίδια εξέταση οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι και οι γενικοί γιατροί έγραψαν συνταγές ύψους 1,5 εκατομμυρίου.

Τα ανεξήγητα όμως δεν σταματούν εδώ: Τον περασμένο Ιούνιο 15 παραπεμπτικά για μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας τα υπέγραψαν νευρολόγοι – ψυχίατροι. Το πόρισμα των ειδικών: Μερίδα γιατρών παραπέμπει για εξετάσεις άσχετες με την ειδικότητά τους.

Παράδειγμα δεύτερο: Τριάντα δύο παραπεμπτικά για εξέταση PSA (για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη) εκδόθηκαν τον Ιούνιο από ιατρεία γυναικολόγων. Επιπλέον, η διάγνωση θυρεοειδούς (TSH) φαίνεται να απασχολεί και τους γαστρεντερολόγους (έγραψαν 2.249 συνταγές σε έναν μήνα), τους ουρολόγους (721 συνταγές) και τους πλαστικούς χειρουργούς (27 συνταγές). Σημειωτέον δε ότι την ίδια εξέταση έγραψαν και 9 ιατροδικαστές!

Παράδειγμα τρίτο: Το πρώτο εξάμηνο του 2014 στοιβάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ αποδείξεις ύψους 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για μικροβιολογικές εξετάσεις. Το αίνιγμα για τους ειδικούς του Οργανισμού είναι ότι το 42,3% του ποσού αναλογεί σε παραπεμπτικά μαιευτήρων – γυναικολόγων. Την ίδια ώρα, από την πίτα των παραπεμπτικών για μικροβιολογικές εξετάσεις αναλογεί στους παθολόγους μόλις το 17,3% και στους παιδιάτρους μόλις το 5,44%.

111 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον έχει ήδη χρεωθεί ο ΕΟΠΥΥ μόνο για εξετάσεις «πρώτης γραμμής» (μικροβιολογικές και απεικονιστικές), το πρώτο εξάμηνο του έτους. Λεπτομέρεια: η λίστα των παραπεμπτικών που υπολείπονται να πληρωθούν είναι τεράστια!