Εντός του 2014 θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα μεγάλη γέφυρα στην Τσακώνα, στα όρια των νομών Μεσσηνίας – Αρκαδίας.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε τα οδικά έργα στην Πελοπόννησο.

Εκανε επίσης γνωστό ότι μέσα σε λίγους μήνες θα παραδοθεί και το τμήμα αυτοκινητόδρομου από το Λεύκτρο μέχρι τη Σπάρτη, μήκους 47 χλμ, καθώς προωθείται στη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση.

Με την παράδοση του νέου τμήματος θα ευνοηθεί, είπε, η τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας.

Αναφερόμενος στη γέφυρα Τσακώνας, η οποία δημιουργήθηκε για την γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης του 2003, ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι είναι η δεύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος, μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (μέγιστου ελεύθερου ανοίγματος 300 μ.) και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως.

Η γέφυρα Τσακώνας, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 2008, θα κοστίσει συνολικά περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Το άνοιγμα των 300μ. γεφυρώνεται εν μέρει (40μ.) με προεντεταμένο φορέα και το υπόλοιπο του ανοίγματος (260μ.) καλύπτεται με δύο χαλύβδινα τόξα, από τα οποία αναρτάται το σύμμεικτο κατάστρωμα της γέφυρας.

Πρόκειται για μια γέφυρα που κατασκευάζεται στο δυσκολότερο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, η οποία είναι μοναδική στην χώρα και προσιδιάζει με την γέφυρα στο Ρίο – Αντίρριο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε και τη βιομηχανική ζώνη Μελιγαλά, όπου εξετάστηκε το αίτημα της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών για τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στον αυτοκινητόδρομο, που θα εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

Περιοδεία στην Πελοπόννησο

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ήταν το εργοτάξιο στην Τσακώνα, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία κατασκευής της μεγάλης τοξωτής γέφυρας.

Ο υπουργός πραγματοποίησε αυτοψία και διέτρεξε όλο τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, όπου απομένουν μόνο λίγα χιλιόμετρα δρόμου για να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό δρόμο ανάμεσα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, δίπλα στην αρχαία οδό, απ’ όπου περνούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες.

Ανέφερε ότι σε πολύ λίγους μήνες ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιεί παράλληλα πολύ σημαντικά έργα για την σύνδεση της Σπάρτης με τον αυτοκινητόδρομο.

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών είπε πως η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, που ήταν ζητούμενο για πολλές δεκαετίες, γίνεται πραγματικότητα και αποτελεί σημαντική στιγμή για την Σπάρτη και ολόκληρη την Λακωνία και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του νομού.

Μετά την Σπάρτη, ο υπουργός προήδρευσε σύσκεψης στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία εξετάστηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών στην Περιφέρεια.

Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε μετά την σύσκεψη ότι «φεύγω με μια εξαιρετικά μεγάλη ικανοποίηση, γιατί βλέπω αυτό για το οποίο εγώ παλεύω όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής και αυτό είναι η αποτελεσματικότητα. Εδώ, λοιπόν, βλέπει κανείς το αποτέλεσμα της πολιτικής την οποία τόσο πολύ κατηγορούμε τα τελευταία χρόνια. Βλέπει κανείς την προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι που εξέλεξαν οι Πελοποννήσιοι, να κάνουν ένα έργο και να αλλάζουν ριζικά την Πελοπόννησο προς το καλύτερο».

Σιγά – σιγά, ανέφερε, τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο των πολύ μεγάλων οδικών αξόνων. Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο και για το ενδομεσσηνιακό δίκτυο και στην συνέχεια η Περιφέρεια θα έχει την δυνατότητα μέσα από διαδικασίες, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, «να υλοποιήσουν το όραμα για τον Πελοποννησιακό σιδηρόδρομο».

Για την μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση πολλούς μήνες με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και σε λίγες ημέρες, είπε, θα έχουμε όλα τα δεδομένα για μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας και στην συνέχεια μεταβίβαση όλου του αεροδρομίου στην Περιφέρεια για την μελλοντική χρήση.

Επίσης πρόσθεσε ότι στόχος και προσωπική του επιδίωξη είναι την άνοιξη του 2015 το αεροδρόμιο Τρίπολης να είναι απολύτως λειτουργικό, σε ό,τι αφορά την δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης αεροπλάνων και, από εκεί και πέρα, απαιτούνται πρόσθετες υποδομές και μια σειρά άλλες διαδικασίες που η Περιφέρεια έχει στην στρατηγική της.

Επιπλέον τόνισε ότι το αεροδρόμιο της Τρίπολης δεν είναι ανταγωνιστικό με αυτό της Καλαμάτας, για το οποίο είπε ότι παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, θα υλοποιηθούν δε σημαντικά έργα και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με το αεροδρόμιο Καλαμάτας υπογράμμισε ακόμα ότι θα πάρει και μια άλλη μορφή, η οποία θα αποτελέσει παγκόσμιο επίκεντρο τεχνολογικής ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το διάστημα και τόνισε ότι «δεν φτιάχνουμε υποδομές να κλείνει η μια την άλλη, αλλά συμπληρωματικές κι αυτή την έννοια έχει το αεροδρόμιο Τρίπολης».

Τέλος, για την παράκαμψη Λαγκαδίων στην εθνική οδό Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία, αναφέρθηκε στη σύσκεψη ότι ο δρόμος εντάχθηκε στο διευρωπαϊκό δίκτυο κι έτσι δίνεται ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ.