Φθηνότερες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας φέρνουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών.

Οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι μετακινήσεις θα κοστίζουν λιγότερογια τους τακτικούς χρήστες (1 ευρώ/ημέρα).

Οι μειώσεις στις τιμές τωνκαρτών και των εισιτηρίων είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς δράσεων που δρομολογεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), ο οποίος μετονομάζεται σε Συγκοινωνίες Αθηνών, με στόχο τη συνολική αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών μέσα στην ερχόμενη διετία.

Μεταξύ άλλων, προωθούνται ο ανασχεδιασμός του δικτύου με έμφασηστα μέσα σταθερής τροχιάς καιη αναδιοργάνωση του προσωπικού με εσωτερικές μετακινήσεις και 650 προσλήψεις νέων εργαζομένων.

Η χρήση των νέων προϊόντων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ωστόσο η πώλησή τους θα αρχίσει από την Παρασκευή με τη διάθεση των νέων καρτών απεριόριστων διαδρομών για τον Σεπτέμβριο.

Οι νέες τιμές. Ειδικότερα, η νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ) προβλέπει τα εξής:

*Νέο ενιαίο εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ(0,60 ευρώ το μειωμένο), χρονικής ισχύος 70 λεπτών από την επικύρωσή του, που θα επιτρέπει την επιβίβαση σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Αντικαθιστά τα σημερινά εισιτήρια αξίας 1,40 ευρώ (ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα για 90 λεπτά) και αξίας 1,20 ευρώ (ισχύει μόνο για μία διαδρομή με λεωφορείο ή τρόλεϊ ή τραμ).

* Νέα ενιαία μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομώναξίας 30 ευρώ(15 ευρώ η μειωμένη), με την οποία οι επιβάτες – μόνιμοι χρήστες των αστικών συγκοινωνιών θα μετακινούνται με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα απεριόριστα για έναν μήνα. Η κάρτα αυτή αντικαθιστά τις προηγούμενες αξίας 20 ευρώ (ίσχυε για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία, τρόλεϊκαι τραμ)και 45 ευρώ (ίσχυε για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα).

* Νέες ενιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών τρίμηνης διάρκειας με κόστος 85 ευρώ (42,5 ευρώ η μειωμένη), εξάμηνης διάρκειας αξίας 165 ευρώ (82,5 ευρώ η μειωμένη) και ετήσιας διάρκειας αξίας 320 ευρώ (160 ευρώ η μειωμένη).

* Νέο ενιαίο εισιτήριο χρονικής ισχύος 5 ημερών και αξίας 10 ευρώ που θα ισχύει σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Το εισιτήριο αυτό αντικαθιστά το προηγούμενο εισιτήριο αξίας 14 ευρώ που ίσχυε για διάστημα 7 ημερών.

Σημειώνεται ότι τα νέα προϊόντα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως σήμερα, και στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου που χαρακτηρίζεται αστικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Μεταφορών, το ετήσιο κόστος των μειώσεων των τιμών σε εισιτήρια και κάρτες υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι επιβιβάσεις σε όλα τα μέσα θα είναι αυξημένες κατά περίπου 50 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θα οδηγήσει, τελικώς, σε αύξηση των εσόδων.

Πού στοχεύουν οι αλλαγές

Στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων επιβατών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις θα κοστίζουν λιγότερο για τους τακτικούς χρήστες (1 ευρώ/ημέρα)