Απότομη προσγείωση… στο παρελθόν με σιγή ασυρμάτου για την ΕΛ.ΑΣ. Δέκα χρόνια πίσω τεχνολογικά στις επικοινωνίες σηματοδοτεί η επιστροφή στους παλιούς φορητούς ασυρμάτους, μετά την κατάργηση λόγω κόστους του σύγχρονου ψηφιακού συστήματος που είχε εγκατασταθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και των άλλων ομάδων αιχμής, αν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα ακούνε πάλι τη φωνή του εκφωνητή να δίνει οδηγίες από την παραδοσιακή κονσόλα. Σε ανοιχτή ακρόαση με κακοποιούς – ληστές που με ιδιαίτερη ευκολία θα μπαίνουν στις συχνότητες της Αστυνομίας και θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα πάντα και να έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις των ομάδων κρούσης στις καταδιώξεις και στις έρευνες.

Ηδη, μπήκε λουκέτο στο ειδικό κρυπτογραφημένο ολυμπιακό σύστημα ενδοεπικοινωνίας TETRA και από την ψηφιακή εποχή η ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψε στο αναλογικό σύστημα των παλαιών ασυρμάτων.

ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ. Η εκδοχή που προτάσσουν οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι έληξε η σύμβαση με την εταιρεία εγκατάστασης του συστήματος και δεν ανανεώθηκε λόγω υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να αναγκασθεί να επιστρέψει στο προ δεκαετίας σύστημα επικοινωνίας. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών.

Η Αστυνομία εφοδιάσθηκε με το σύστημα TETRA (Ψηφιακό Συγκαναλικό Ραδιοδίκτυο Επικοινωνιών) το 2004 και είχε παραχωρηθεί για δεκαετή χρήση. Οι συζητήσεις για τη διατήρησή του έφθασαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αδιέξοδο λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων που άγγιζαν τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο τα όποια προβλήματα, σύμφωνα με συνδικαλιστές, δεν δικαιολογούν το γεγονός τα Σώματα Ασφαλείας σε εποχές με τέτοιες προκλήσεις στην υψηλή εγκληματικότητα να μην είναι εφοδιασμένα με σύγχρονο, τεχνολογικά ασφαλές και απαραβίαστο σύστημα επικοινωνίας και να υπάρχει τεχνολογικό κενό. Οσον αφορά δε το υψηλό κόστος επισημαίνεται ότι στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν, οι αρμόδιοι επιτελείς θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει ώστε να συσταθεί σύστημα που θα ήταν πολύ πιο οικονομικό στη συντήρησή του για να καλυφθεί το τεχνολογικό κενό.

Η απότομη επιστροφή στους παλιούς ασυρμάτους προκάλεσε αναστάτωση, ενώ οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να επικοινωνούν, αφού σε αρκετές περιοχές το αναλογικό σήμα του ασυρμάτου δεν φθάνει.

Σημειώνεται ότι το προηγμένο τεχνολογικά σύστημα χρησιμοποιούνταν κυρίως από τις ομάδες κρούσης ΔΙΑΣ, Δέλτα, Αμεση Δράση και Ασφάλεια, καλύπτοντας τις ανάγκες τουλάχιστον 18.000 αστυνομικών στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο για τις υπηρεσίες της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των επικοινωνιών μέσω συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Πρόσφατα δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε συνδικαλιστές του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Δημ. Τσακνάκη, ότι το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας θα επανέλθει αφού ήδη υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση η οποία οδεύει στο τέλος της, με πάροχο που θα καλύψει με ψηφιακή τεχνολογία την ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Η επιστροφή στο παλιό αναλογικό σύστημα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενστόλων εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις με οξείς χαρακτηρισμούς.

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επιστροφή στον Μεσαίωνα των Επικοινωνιών» και «Περικοπές στην Ασφάλεια Αστυνομικών και Πολιτών» το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ) κατήγγειλε: «Επιστρέψαμε στα μαύρα μεσάνυχτα της τεχνολογίας προηγούμενης δεκαετίας, υποβαθμίζοντας το αποτελεσματικότερο όπλο του αστυνομικού στη μάχη με το έγκλημα, το τεράστιο όπλο της επικοινωνίας. Η πολιτεία επέτρεψε στο όνομα της οικονομίας να εξοικονομήσει χρήματα περικόπτοντας την ασφάλεια των αστυνομικών της».