Στην αρχή την έπεισαν ότι θα της εξασφάλιζαν δουλειά μοντέλου. Το δωδεκάχρονο κορίτσι δεν υποψιάσθηκε ότι πίσω από τις λαμπερές, δήθεν, προοπτικές βρισκόταν κύκλωμα πορνογραφίας που χρησιμοποιούσε τις κολακείες και τις ψεύτικες υποσχέσεις απλά και μόνο για να του αποσπάσει φωτογραφίες και βίντεο «εμπορεύσιμα» για τα μάτια παιδεραστών. Η υπόθεση που εξιχνιάσθηκε χθες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των περιστατικών εκβιασμού παιδιών –κοριτσιών, κατά κύριο λόγο –που χρησιμοποιούν ως μέσο τα κοινωνικά δίκτυα.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση τέτοιων περιστατικών, ενώ οι γονείς δεν γίνονται γνώστες των καταστάσεων που ζουν τα παιδιά τους παρά μόνο όταν εκείνα φθάνουν σε κατάσταση απελπισίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εκβιασμού ανήλικου κοριτσιού που ήταν εγκατεστημένο με την οικογένειά του στο Λονδίνο και μέσω facebook γνωρίσθηκε με έναν 21χρονο στην Ελλάδα. Ο νεαρός έπεισε το κορίτσι να του στείλει τολμηρές φωτογραφίες του και στη συνέχεια, υπό την απειλή ότι θα τις δημοσιοποιούσε, πήρε κι άλλες εικόνες, ακόμη πιο «τολμηρές». Οταν η κοπέλα σταμάτησε να υποκύπτει στον εκβιασμό του, εκείνος παραβίασε τους κωδικούς της στο facebook και ανάρτησε τις συνολικά 370 φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του στο προφίλ του κοριτσιού, δημιουργώντας, όπως ήταν φυσικό, μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για την ίδια και την οικογένειά της. Τότε η μητέρα της κατήγγειλε την υπόθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από τα ηλεκτρονικά ίχνη του 21χρονου στις συνομιλίες του με το κορίτσι εντοπίσθηκε και συνελήφθη. Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες είναι πιο σύνθετη, αφού, όπως εκτιμάται, το πορνογραφικό – παιδοφιλικό υλικό που αποσπάσθηκε από το δωδεκάχρονο παιδί χρησιμοποιήθηκε για διακίνηση σε κύκλους παιδεραστών. Ηδη σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των διατάξεων περί πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, οι οποίοι, όπως προέκυψε από την ανάλυση των ηλεκτρονικών τους ιχνών, βρίσκονται στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες. Η δίωξη που ασκήθηκε είναι σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση.

Το δόλωμα. Το κόλπο των άγνωστων δραστών στήθηκε με δόλωμα την υπόσχεση προς τη δωδεκάχρονη ότι θα της εξασφάλιζαν δουλειά μοντέλου. Εύκολα απέσπασαν από το κορίτσι προσωπικές του πληροφορίες και στοιχεία. Στη συνέχεια ζήτησαν από το παιδί να καλέσει μέσω skype (βιντεοκλήση) ένα άγνωστο για εκείνο προφίλ προκειμένου, όπως της είπαν, να τη δουν να ποζάρει σύμφωνα με τις οδηγίες τους ως «δοκιμαστικά» για τη δουλειά που δήθεν θα της προσέφεραν. Μάλιστα, της δήλωσαν στη συνέχεια ότι είχε… προσληφθεί προκειμένου να την πείσουν να ποζάρει και πάλι, αλλά αυτή τη φορά σε άσεμνες στάσεις. Οταν το παιδί αντέδρασε, οι δράστες την απείλησαν. Της είπαν μάλιστα ότι επειδή δήθεν είχε προσληφθεί, αντιμετώπιζε… ποινικές κυρώσεις επειδή δεν συμμορφωνόταν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Γνωρίζοντας επιπλέον προσωπικά στοιχεία για την ίδια και την οικογένειά της, δεν δίστασαν να διατυπώσουν απειλές για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, το άσεμνο περιεχόμενο των βιντεοκλήσεων έγινε αντικείμενο εμπορίου από τους επιτήδειους που εκβίαζαν το παιδί, όπως και οι φωτογραφίες που κατάφεραν να αποσπάσουν. Το κορίτσι μίλησε τελικά στους γονείς του για τον εφιάλτη που περνούσε και εκείνοι απευθύνθηκαν στη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Χθες, μάλιστα, ύστερα από εισαγγελική διάταξη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επίμαχων προφίλ τα οποία χρησιμοποίησαν για να «ψαρέψουν» το παιδί –ενδεχομένως το έχουν κάνει και με άλλα ανήλικα –αλλά και τα δύο προφίλ στο skype που επίσης υποχρεώθηκε να καλέσει η δωδεκάχρονη. Πρόκειται για το προφίλ Gemma Styles στο facebook και τους χρήστες onedirection και Jorn με όνομα στο skype onedirectionuklive και mrsorjorn αντίστοιχα. Μάλιστα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί όσους πιθανά έπεσαν θύματα των συγκεκριμένων να το καταγγείλουν επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 210-6476.464.

Ο κινδυνοσ. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες μορφές ηλεκτρονικού εκβιασμού ανηλίκων, αφού περιλαμβάνει τη διάσταση της χρήσης των φωτογραφιών για την εξασφάλιση οικονομικού κέρδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έως τώρα είχαν έρθει στο φως η απόσπαση τολμηρών, γυμνών φωτογραφιών από κορίτσια γινόταν από τους δράστες με στόχο την προσωπική τους ικανοποίηση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 29χρονου Βολιώτη που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο καθώς, όπως διαπιστώθηκε, υποδυόμενος τον ανήλικο μαθητή προσέγγισε μέσω facebook τουλάχιστον δύο κορίτσια και φλέρταρε μαζί τους μέσω του υπολογιστή. Ετσι τις έπεισε –καθεμία χωριστά –αρχικά να του στείλουν τολμηρές φωτογραφίες τους και στη συνέχεια, απειλώντας τες ότι θα τις δημοσιοποιούσε, τις εκβίασε για να του στείλουν και γυμνές τους εικόνες. Η πίεση του εκβιασμού έγινε αφόρητη και οι κοπέλες κατήγγειλαν αυτό που ζούσαν.