Το στίγμα του δολοφόνου επιχείρησε να αποτινάξει ο ένας από τους δύο 18χρονους δράστες του διπλού εγκλήματος στη Μεσσηνία κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον ανακριτή της Καλαμάτας. Η υπερασπιστική του προσπάθεια όμως, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκιση και των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία των νεαρών Κωνσταντίνου Σγούρου και Γιάννη Κομμάτη. Ο 18χρονος, όπως προκύπτει από το απολογητικό του υπόμνημα, επιφυλάσσει στον εαυτό του ρόλο με μηδαμινή ποινική απαξία και διεκδικεί σειρά ελαφρυντικών. «Δεν είμαι ούτε δολοφόνος ούτε αδίστακτος κακοποιός, αλλά ένας σοκαρισμένος, φοβισμένος, ανώριμος και άμυαλος νέος 18 ετών, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε μία πρωτοφανή γι’ αυτόν κατάσταση, που ούτε προέβλεψε ούτε μπορεί να διαχειριστεί» υποστηρίζει ο φερόμενος ως συνεργός του διπλού φονικού. Ο κατηγορούμενος όχι μόνο αρνείται ότι εκείνος πάτησε τη σκανδάλη, αλλά αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη στο ότι συναποφάσισε ή συναίνεσε να αφαιρεθούν δύο ανθρώπινες ζωές. Αναφερόμενος στη γνωριμία του με τον Κωνσταντίνο Σγούρο, ισχυρίζεται ότι πρωτοσυναντήθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο σε γυμναστήριο στην περιοχή της Καλαμάτας και τον έβαλε στον κόσμο των αναβολικών «με το δέλεαρ της δημιουργίας ενός ωραίου σώματος και της κατάκτησης διακρίσεων». Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, στην ουσία τον κατέστησε «έρμαιο των ουσιών, απολύτως εξαρτημένο από αυτές και σε τελική ανάλυση υποχείριο του ιδίου, διότι μόνον από αυτόν μπορούσε να τις προμηθευτεί και αυτός καθόριζε ποιες ουσίες, με ποιο συνδυασμό και σε ποιες δοσολογίες έπρεπε να λαμβάνονται».

«Απερισκεψία». Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο προφυλακισμένος πλέον δράστης περιγράφει πως ο ίδιος και άλλοι νέοι σαν αυτόν έχουν πέσει θύματα από ανθρώπους που διακινούσαν αναβολικά. Κατά τους ισχυρισμούς του, ο Κων. Σγούρος «εκμεταλλευόταν τη ματαιοδοξία και τις επιθυμίες των νέων για να κερδίζει χρήματα από τη διακίνηση των ουσιών, αλλά και την προώθηση των ίδιων των αθλητών σε διαγωνισμούς όπου διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα λόγω των επάθλων και των χορηγών εταιρειών που παρασκευάζουν τα αναβολικά».

Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενος τού είχε δώσει, όπως ισχυρίζεται, το ποσό των 800 ευρώ, όταν εισέπραξε την τελευταία υποτροφία που ελάμβανε. Εκείνος, όμως, δεν αποδείχθηκε συνεπής στην παράδοση. Στο μοιραίο ραντεβού, μάλιστα, πήγε μαζί με τον φίλο του και συγκατηγορούμενό του. «Μέσα στη νεανική αφέλεια και απερισκεψία μας, πήραμε και μία καραμπίνα από την αποθήκη, όχι βέβαια για να σκοτώσουμε, αλλά απλώς και μόνο για εκφοβισμό, αν προέκυπτε ότι ο Σγούρος οπλοφορούσε».

Το απολογητικό υπόμνημα

Δεν είμαι ούτε δολοφόνος ούτε αδίστακτος κακοποιός, αλλά ένας σοκαρισμένος, φοβισμένος, ανώριμος και άμυαλος νέος 18 ετών, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε μία πρωτοφανή γι’ αυτόν κατάσταση, που ούτε προέβλεψε ούτε μπορεί να διαχειριστεί