Μια κανονική διαβολοβδομάδα ξεκινά σήμερα στην εκπαίδευση, με εξελίξεις σε όλες τις βαθμίδες της. Τις περισσότερες οικογένειες ενδιαφέρει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία αναμένεται την Πέμπτη (το αργότερο Παρασκευή), αν και ορισμένες πληροφορίες έδιναν και μια πιθανότητα για αύριο Τρίτη. Αλλά και στο πεδίο της προετοιμασίας του νέου σχολικού έτους αναμένεται η ανακοίνωση των –μειωμένων φέτος –αποσπάσεων εκπαιδευτικών τις επόμενες ημέρες, για να ακολουθήσει η τοποθέτηση των αναπληρωτών. Στη Βουλή θα κατατεθεί η διάταξη του υπουργού Παιδείας που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 25.000 εκ των λιμναζόντων φοιτητών που έδειξαν ενδιαφέρον την τελευταία διετία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας θα πρέπει να διαγράψουν αυτοδικαίως τους υπόλοιπους. Επίσης στη Βουλή, την ερχόμενη Τετάρτη, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα συζητήσει την έκθεση αξιολόγησης των πανεπιστημίων και ΤΕΙ από την ΑΔΙΠ, αλλά και την έκθεση αξιολόγησης που έγινε το καλοκαίρι για τις διοικητικές ανάγκες οκτώ πανεπιστημίων, από την οποία θα προκύψει αν θα παραμείνουν ή αν θα απολυθούν περίπου 500 διοικητικοί υπάλληλοι.

1. Αποτελέσματα πανελληνίων

Οι βάσεις δείχνουν να τραβούν την ανηφόρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και εκτιμήσεις κίνησης, οι βάσεις φαίνεται πως τραβούν ξανά την ανηφόρα όπως το 2012, εκτός βέβαια από εξαιρέσεις, ειδικά στο 5ο Πεδίο όπου θα εμφανιστούν και πτωτικές τάσεις σε αρκετές σχολές αλλά και σε μεμονωμένες σχολές όλων των υπόλοιπων Πεδίων. Η γενική εικόνα ωστόσο είναι ότι έρχεται συνωστισμός αριστούχων στις κεντρικές σχολές αιχμής και υποψηφίων με μέσες βαθμολογίες στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Επιπλέον, λόγω του νέου καθεστώτος των μετεγγραφών, αναμένεται άνοδος βάσεων και σε πλήθος περιφερειακών σχολών, επειδή τις δήλωσαν πολύ περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με άλλες χρονιές με την ελπίδα ότι σύντομα θα πάρουν μετεγγραφή κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Πάντως, όσοι δικαιούχοι μετεγγραφής έχουν αδελφό/ή που σπουδάζει σε άλλη πόλη από αυτή της σχολής όπου θα καταφέρουν να εισαχθούν οι ίδιοι, ενώ η οικογένειά τους διαμένει σε τρίτη πόλη, ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως. Για τις περιπτώσεις οικογενειών με 3 σπίτια ο νόμος κρίθηκε ασαφής, οπότε ο τόπος της μετεγγραφής θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται σε λίγες ημέρες.

2. Διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ

Τελική κρίση για τους 500 «ξεκρέμαστους»

Η ώρα της τελικής κρίσης για τους σχεδόν 500 διοικητικούς από οκτώ πανεπιστήμια οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί έρχεται την Τετάρτη. Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης που έγινε το καλοκαίρι από ιδιώτη εκτιμητή, ο οποίος υπολόγισε τις ακριβείς διοικητικές ανάγκες οκτώ πανεπιστημίων. Από την έκθεση αυτή θα προκύψει αν θα παραμείνουν ή αν θα απολυθούν οι εναπομείναντες «ξεκρέμαστοι» διοικητικοί υπάλληλοι – και συνεπώς αν θα έχουμε ή όχι ξανά αναταραχή στα ΑΕΙ με απεργίες των διοικητικών με το καλημέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όπως είχε συμβεί πέρυσι, με αποτέλεσμα να υπολειτουργήσουν για 3 ολόκληρους μήνες τα ιδρύματα αυτά.

3. Αιώνιοι φοιτητές

Τελευταίες ημέρες για 153.000 λιμνάζοντες

Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα για 153.000 περίπου λιμνάζοντες οι οποίοι δεν ενδιαφέρθηκαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους την τελευταία διετία. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όλοι τους θα πρέπει να διαγραφούν – και συγκεκριμένα όσοι είχαν εγγραφεί σε σχολές 4ετούς κύκλου από το 2003, 5ετούς κύκλου από το 2001 και 6ετούς κύκλου, όπως η Ιατρική, από το 1999 και πριν. Παράλληλα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση Λοβέρδου, με την οποία περίπου 25.000 λιμνάζοντες που συμμετείχαν έστω σε μία εξεταστική εντός της διετίας θα έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να λάβουν πτυχίο συμμετέχοντας σε ακόμα δύο εξεταστικές τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο.

4. Αποσπάσεις, αναπληρωτές

22.500 τα φετινά κενά στα σχολεία

Σχετικά με τις γενικές αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, η ανακοίνωσή τους προσδιορίζεται για την Τετάρτη 27 Αυγούστου, όπως εκτιμά ο αιρετός Νεκτάριος Κορδής. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αποσπάσεις της Ειδικής Αγωγής, πιθανώς να υπάρξει καθυστέρηση στην ανακοίνωση. Οπως αναφέρει επίσης ο αιρετός, δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα τα λειτουργικά κενά που απέστειλαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εφέτος οι αποσπάσεις θα είναι κατά 500 λιγότερες προκειμένου να καλυφθεί τμήμα των κενών στα σχολεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αλ. Δερμεντζόπουλο, τα κενά εκπαιδευτικών για τη φετινή χρονιά ανέρχονται συνολικά σε 22.500. Εξασφαλισμένες είναι 19.500 θέσεις, αλλά υπολείπονται ακόμα 3.000 θέσεις που θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων, όπου οι καθηγητές θα διδάσκουν και άλλα μαθήματα χωρίς να υπερβαίνουν τις διδακτικές τους ώρες. Δεν θα γίνει αύξηση του ωραρίου τους. Οσον αφορά τους αναπληρωτές, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται να βρίσκονται στις θέσεις τους.

5. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ερωτηματικά και απεργίες

Ενα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τους εκπαιδευτικούς είναι το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της αξιολόγησης σχολείων και έργου των εκπαιδευτικών, η οποία ήδη έχει αρχίσει. Αυτό επειδή, ενώ έχει προγραμματιστεί να αξιολογηθούν από Σεπτέμβριο οι διευθυντές των σχολείων κατ’ αρχάς και στη συνέχεια το σύνολο του εκπαιδευτικού δυναμικού (έπειτα από πάμπολλες επιχειρήσεις των συνδικαλιστών τους μέσα στο καλοκαίρι να εμποδίσουν τα σχετικά σεμινάρια και διαδικασίες), η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε προχθές απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο, με έναρξη στις 30 Αυγούστου. Η κινητοποίηση αφορά και την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου…