Σε ντόμινο που προκαλεί έκρηξη των βάσεων εισαγωγής σε αρκετές σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας φαίνεται πως εξελίσσονται οι μετεγγραφές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και εκτιμήσεις κίνησης των βάσεων – θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα – οι βάσεις τραβούν ξανά την ανηφόρα, εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις που όμως δεν αναιρούν τον κανόνα. Αναμένεται συνωστισμός αριστούχων στις κεντρικές σχολές αιχμής και υποψηφίων με μέσες βαθμολογίες στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Επιπλέον, λόγω του νέου καθεστώτος των μετεγγραφών, πολλές σχολές της περιφέρειας θα σημειώσουν σημαντικότατες αυξήσεις καθώς τις δήλωσαν περισσότεροι υποψήφιοι από τις άλλες χρονιές με την ελπίδα ότι σύντομα θα πάρουν μετεγγραφή κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Αναζητήστε αναλυτικούς πίνακες στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ»

Αρκετοί εξ αυτών όμως, ειδικά όσοι υποψήφιοι έχουν αδελφό/ή που σπουδάζει σε άλλη πόλη από αυτήν της σχολής στην οποία θα καταφέρουν να εισαχθούν οι ίδιοι ενώ η οικογένειά τους διαμένει σε τρίτη πόλη, ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως. Πάντως σε όλα τα πεδία θα υπάρξουν και περιπτώσεις σχολών που θα εμφανίσουν μείωση των βάσεων, με βασικό παράδειγμα τις Παιδαγωγικές και ορισμένες του 5ου Πεδίου. Επίσης θα υπάρξουν για ακόμα μία χρονιά και σχολές στις οποίες οι τελευταίοι εισακτέοι, σε αντίθεση με όσα ισχύουν, θα εισαχθούν με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Επιστροφή στο 2012. Στις περισσότερες σχολές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και εκπαιδευτικού αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλου, η σύγκριση είναι προτιμότερο να γίνει με τις βάσεις του 2012 και όχι με αυτές του 2013. Για τον λόγο αυτόν καταγράφουμε τις βάσεις των δύο προηγούμενων ετών και τη μέση αναμενόμενη βάση του 2014 με απόκλιση ± 100 μόρια. Αναλυτικά:

1ο ΠΕΔΙΟ

Στις υψηλόβαθμες σχολές έχουμε περισσότερους αριστούχους από το 2013, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυξητική τάση. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης θα υπάρξουν αυξομειώσεις, ενώ στα Παιδαγωγικά Τμήματα θα παρουσιαστεί ακόμα και πτώση. Η Νομική Αθήνας αναμένεται να αγγίξει τα 18.650 μόρια.

2ο και 4ο ΠΕΔΙΟ

Σε όλες τις σχολές, όπως έχει προκύψει από όλα τα ώς τώρα στοιχεία, το «εισιτήριο» γίνεται όλο και πιο «ακριβό». Στις θετικές σχολές οι βάσεις θα κρατηθούν στα όρια του 2012. Στις μεσαίες σχολές παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων και αυτό θα ωθήσει τις βάσεις προς τα πάνω. Η αυξητική πορεία θα ανακοπεί κάπως από την αύξηση των προσφερομένων θέσεων (περίπου 20%) που πέρυσι δίνονταν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Οι Μηχανολόγοι του Πολυτεχνείου Αθήνας θα δουν τη σχολή να φθάνει στα 18.800 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ

Οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών τραβούν την ανηφόρα επειδή αυξήθηκαν οι αριστούχοι. Είμαστε εξάλλου συνηθισμένοι να βλέπουμε με κιάλια την κορυφή όπου μόνιμα κατοικούν οι αριστούχοι υποψήφιοι των Ιατρικών Σχολών, αλλά εφέτος θα χρειαστούν ακόμα πιο ισχυροί φακοί για να δει κανείς τη βάση της Ιατρικής Αθήνας που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 19.200 μόρια. Στις υπόλοιπες σχολές αναμένουμε αυξομειώσεις, όχι πολύ σημαντικές.

5ο ΠΕΔΙΟ

Εδώ οι υποψήφιοι από την περασμένη χρονιά μειώθηκαν κατά 20%. Είναι 4.500 λιγότεροι. Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας δεν θα προκαλέσουν σημαντική άνοδο, αφού συμπιέζονται από τη μείωση των υποψηφίων και την αύξηση των θέσεων. Σε πολλές σχολές ίσως σημειωθεί και πτώση, όχι όμως στις σχολές υψηλής ζήτησης.