Κατά 140 εκατ. ευρώ έχει εκτροχιασθεί η φαρμακευτική δαπάνη για το α’ εξάμηνο του 2014, όταν για ολόκληρη την περυσινή χρονιά το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζει έντονες αντιρρήσεις, πιέζοντας την κυβέρνηση να αυξηθεί η δαπάνη κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ –ο κλειστός, δηλαδή, προϋπολογισμός να φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του χώρου υπογραμμίζουν ότι η αγορά δεν είναι πλέον βιώσιμη, προσθέτοντας ότι και φέτος ο κλάδος θα κληθεί να καλύψει τη μαύρη τρύπα μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπάνης (clawback).

Ηδη, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις απαιτώντας από τις εταιρείες μεγαλύτερη έκπτωση ανάλογα με τον τζίρο τους (rebate).

Παράλληλα, έχει δρομολογήσει αλλαγές και στον τρόπο προϋπολογισμού του clawback, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας. «Πλέον, ο επιμερισμός είναι δικαιότερος, καθώς από το ποσό επιστροφής που αναλογεί σε κάθε εταιρεία αφαιρούνται η συμμετοχή των ασφαλισμένων και η έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ» τονίζουν από το υπουργείο.