Να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους από τους περίπου 180.000 αιώνιους φοιτητές, που υπολογίζεται ότι θα διαγραφούν στο τέλος του μήνα, έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι ενδιαφέρονται ακόμα να πάρουν το πτυχίο ζητούν από τον υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις.

Σε συνάντηση που αναμένεται να έχουν σήμερα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι εκπρόσωποι της Συνόδου Πρυτάνεων θα πουν ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου ένας στους δέκα λιμνάζοντες φοιτητές επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ολοκληρώσει εσπευσμένα τις σπουδές, και για τούτο θα ζητήσουν να μη γίνει οριζόντια διαγραφή όλων, αλλά να εξαιρεθεί τουλάχιστον αυτό το 10% που έχει επαναδραστηριοποιηθεί τελευταία. Οι πρυτάνεις θα επικαλεστούν λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί από τη μια πλευρά η πολιτεία να διευρύνει τους δικαιούχους μετεγγραφών λόγω της κρίσης και να μη βοηθά όσους προσπαθούν ξανά, επίσης εν μέσω κρίσης, να πάρουν το πτυχίο τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Ωστόσο, η πρόταση δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί ούτε ο Α. Λοβέρδος δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει παράθυρο, καθώς εκτιμά ότι οι πανεπιστημιακοί θα μπορούσαν να είχαν λύσει το πρόβλημα αλλά καθυστέρησαν. Αυτό καθώς από το 2011 που ψηφίστηκε ο νέος νόμος – πλαίσιο, με ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι οργανισμοί τους (σ.σ. το λεγόμενο και «Σύνταγμα» των πανεπιστημίων), παρότι μόνο μέσω αυτών, σύμφωνα με τον νόμο, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τη διαγραφή περιπτώσεις λιμναζόντων φοιτητών που έχουν επανακάμψει. Κάτι που θα μπορεί να γίνει όταν τελικά ψηφιστούν αλλά θα αφορά πλέον όσους λιμνάζοντες υπολογίζεται να διαγραφούν του χρόνου.

«Εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις (σ.σ. αιωνίων φοιτητών που προσπαθούν ξανά), λέει ο νόμος, μετά τις 31 Αυγούστου αυτά τα ρυθμίζουν οι οργανισμοί των πανεπιστημίων, γιατί θεώρησε τότε ο νομοθέτης ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα υπάρχουν οργανισμοί, μα δεν υπάρχουν οργανισμοί, άρα εδώ υπάρχει ένα πραγματικό κενό. Οργανισμοί δεν υπάρχουν, θα υπάρξουν, ελπίζουμε, θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2014, αλλά πάντως τώρα δεν υπάρχουν και δεν είναι το υπουργείο Παιδείας και οι υπουργοί που ήταν εδώ που ευθύνονται, τα ιδρύματα ευθύνονται που δεν ολοκλήρωσαν αυτή την υποχρέωσή τους. Αρα, εμείς δεν έχουμε νομοθετικά καμία δυνατότητα» είπε χαρακτηριστικά προχθές ο υπουργός Παιδείας στον Βήμα Fm. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει στις 31/8 τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν πραγματική εικόνα του αριθμού του φοιτητικού τους δυναμικού, να καταλάβουν δηλαδή και να το ξέρουν αυτό και οι διεθνείς παρατηρητές των πανεπιστημίων, γιατί τα πανεπιστήμια αξιολογούνται κι απέξω, έτσι; Δεν αξιολογούνται μόνο με τις δικές μας διαδικασίες. Δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη».

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. Πρόσθετοι λόγοι για τους οποίους ο Α. Λοβέρδος δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχθεί εξαιρέσεις είναι ότι διαβλέπει διάθεση να εμφανίσουν μεγαλύτερο φοιτητικό δυναμικό οι πανεπιστημιακοί (και άρα να διεκδικήσουν περισσότερα κονδύλια) ενώ αν γίνει εξαίρεση για όσους ενδιαφέρθηκαν φέτος να συνεχίσουν σπουδές, μετά ίσως τεθεί ζήτημα για όσους συμμετείχαν σε μια εξεταστική πέρυσι, πρόπερσι, κ.λπ.

45 εκατ. ευρώαπό κονδύλια του ΕΣΠΑ αποφάσισαν να εκχωρήσουν στον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση προγράμματος πρακτικής άσκησης 8.500 αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. H πρακτική άσκηση θα παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και θα είναι εξάμηνης διάρκειας. Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί αρχές Σεπτεμβρίου και η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.