Το βράδυ της προπερασμένης Πέμπτης ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στον Αχέροντα ποταμό άφησε στις ταΐστρες βρώμη για τα 11 άλογά του που βρίσκονταν σε περιφραγμένο κτήμα. Το πρωί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς βρήκε δύο νεκρά άλογα και εννέα ετοιμοθάνατα. Στις ταΐστρες υπήρχε δηλητηριασμένο κριθάρι και καρπούζι…
Η είδηση ότι κάποιος δηλητηρίασε τα 11 άλογα της επιχείρησης του Ηλία Μάρκου, με τα οποία επισκέπτες μπορούσαν να κάνουν βόλτα στον Αχέροντα, προκάλεσε αποτροπιασμό.
«Τα ξημερώματα που αφήσαμε τα άλογα στο κτήμα με την τροφή τους ήταν όλα καλά. Το πρωί τα δύο δεν κουνιόντουσαν καν και τα υπόλοιπα έτρεμαν. Προφανώς μιλάμε για δηλητηρίαση, καθώς βρήκαμε μπροστά στα ζώα άλλη τροφή –και προφανώς δηλητηριασμένη –από αυτήν που τους αφήνουμε. Σκέψεις και προβληματισμός γιατί κάποιος να φτάσει σε αυτό το σημείο και να κακοποιήσει τα ζώα υπάρχουν, ωστόσο η υπόθεση διερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς» εξηγεί ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Ηλίας Μάρκου.
Σήμερα τα περισσότερα άλογα έχουν ξεκινήσει τις περιηγήσεις στον ποταμό αλλά, όπως σημειώνει ο κ. Μάρκου, δεν κάνουν μεγάλες διαδρομές. «Με αγωγή και ειδική διατροφή καταφέραμε να τα σώσουμε. Κάποια που σταμάτησαν την αγωγή ξεκίνησαν τις βόλτες αλλά σε πολύ χαλαρό ρυθμό».

Το περιστατικό με τη δηλητηρίαση των αλόγων στον Αχέροντα είναι ένα από τα τελευταία βίαια κρούσματα κακοποίησης ζώων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στην Εύβοια. Περίπου 20 ημέρες πέρασαν από το φρικιαστικό περιστατικό στα Νέα Στύρα Ευβοίας, όπου ιδιοκτήτης ταβέρνας τραυμάτισε θανάσιμα την αδέσποτη Μάγκι, χτυπώντας την με καρέκλα στο κεφάλι. Μάλιστα, η αναφορά που είχε υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ζωοφιλικού και πολιτιστικού συλλόγου Χαλκίδας Το Καταφύγιο εις βάρος του ιδιοκτήτη της ταβέρνας απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την υπόθεση.
Μόλις την περασμένη Τετάρτη, και πάλι στην Εύβοια, αυτή τη φορά στην Ιστιαία, έγινε γνωστό ένα νέο περιστατικό κακοποίησης σκύλου, έπειτα από αποκάλυψη του Φιλοζωικού Σωματείου Βόρειας Εύβοιας Ηρα. Κάποιοι φαίνεται να έκαψαν τα πόδια του αδέσποτου Δία, όπως ήταν γνωστό το σκυλί στην περιοχή, με πυρακτωμένο σίδερο κι αφού το έσυραν στον δρόμο, προκαλώντας του σοβαρά τραύματα ιδίως στην κοιλιακή χώρα, το κρέμασαν σε δέντρο στο σημείο, όπου γίνεται η λαϊκή αγορά.
«Καθημερινά δεχόμαστε τουλάχιστον 10 τηλεφωνήματα για κακοποίηση ζώων, εγκατάλειψη ή επειδή ο ιδιοκτήτης θέλει να έχει τον σκύλο του δεμένο κάτω από τον ήλιο χωρίς νερό ή τροφή» εξηγεί η Καίτη Βιορέ, ταμίας του Φιλοζωικού Σωματείου Ερέτριας Αργος, το οποίο ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. «Η Εύβοια είναι μια περιοχή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κλειστής κοινωνίας, με αποτέλεσμα κακοποιήσεις ζώων που γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια να μένουν κρυφές. Τα τελευταία χρόνια, με την έλευση ξένων τουριστών αλλά και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων, αυτά τα φαινόμενα γίνονται γνωστά. Αντιδρά πλέον ο κόσμος».

Οπως τονίζουν ειδικοί και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, την τελευταία πενταετία υπάρχει αύξηση στα περιστατικά κακοποίησης ζώων καθώς και στη βιαιότητα.

Η κρίση. «Η ελληνική κοινωνία σε γενικές γραμμές αποτιμά τα ζώα ως πολύ υποδεέστερα όντα, μέχρι και ως αντικείμενα, έναντι των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, η καταχρηστική ή και βίαιη συμπεριφορά προς τα ζώα δεν εκλαμβάνεται με την ίδια βαρύτητα και αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας ζήτημα, ειδικά σε εποχή οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης «εθνικής κατάθλιψης». Ετσι η κοινή γνώμη θεωρεί ζητήματα όπως η φτώχεια και η έξαρση κάθε είδους παραβατικότητας απέναντι στους ανθρώπους ως «πραγματικά» κοινωνικά προβλήματα, σε σχέση με αυτό της κακοποίησης των ζώων. Για κάποιους μάλιστα το υπαρκτό πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ως απότοκο της οικονομικής κρίσης θεωρείται αποδεκτό να «λυθεί» ακόμη και με βίαια μέσα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί πολίτες με ευαισθησία απέναντι στο θέμα της κακοποίησης των ζώων, οι οποίοι αναλαμβάνουν ενεργό δράση» σημειώνει ο κτηνίατρος και πανεπιστημιακός υπότροφος στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, δρ Δημήτρης Δούκας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2012, όπου πραγματοποιήθηκε μέχρι και διαδήλωση με αξιοπρόσεκτα μεγάλη συμμετοχή, μετά τη θανάτωση 19 σκύλων με χρήση φυτοφαρμάκου στο κεντρικό άλσος της πόλης

Τι εστί κακοποίηση. Ως κακοποίηση ζώου ορίζεται η πρόκληση ψυχοσωματικής βλάβης σε κάποιο ζώο από τον άνθρωπο και το εύρος του ορισμού δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες, καθώς εξαρτάται από την εκάστοτε νομοθεσία και το επίπεδο της φιλοζωικής κουλτούρας, τα ήθη και έθιμα του λαού. «Με τη γενική αποδοχή, όμως, του όρου περιλαμβάνονται δράσεις από την κακομεταχείριση του ζώου που ξεκινά από εκεί που τελειώνει η ευζωία –έλλειψη νερού ή τροφής, έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης ή καταλύματος –μέχρι και τη μη σύννομη πρόκληση θανάτου στο ζώο» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Τόντης.