Στην εκτίμηση ότι ο κίνδυνος από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, κατέληξαν την Παρασκευή επιστήμονες, μετά από συνάντηση που είχαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ γι’ αυτό το θέμα.

Η επιδημία του Έμπολα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική, από τον Φεβρουάριο του 2014.

Όπως έγινε γνωστό μετά από τη σύσκεψη, το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις από τον Απρίλιο του 2014 και μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία έχει ενημερώσει, τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για τον χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού, όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται, κατά βάση, για ζωονόσο και τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν την κυκλοφορία του σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Αφρική. Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από μεγάλες νοσοκομειακές επιδημίες, που οφείλονται σε δευτερογενή μετάδοση λόγω της πολλαπλής χρήσης βελονών χωρίς αποστείρωση και της έλλειψης των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως, μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (πχ σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας. Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από δύο έως 21 ημέρες), αρχικά προκαλεί ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80% και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη ή ειδική θεραπεία.

Έως τις 27 Ιουλίου του 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (460 στη Γουινέα, 329 στη Λιβερία, 533 στη Σιέρρα Λεόνε και ένα στη Νιγηρία), συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τα μέτρα ελέγχου της νόσου.

Όπως τονίστηκε σήμερα, οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί δημόσιας υγείας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Δυτική Αφρική και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.