Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού 200 Ελλήνων και υπηκόων άλλων χωρών από τη Λιβύη, με τη βοήθεια της φρεγάτας «Σαλαμίς» που κατέπλευσε το βράδυ της Πέμπτης στα ανοικτά του λιμανιού της Τρίπολης.

Στο πλοίο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να επιβιβαστούν περίπου 180-200 άτομα.

Πρόκειται για επτά υπαλλήλους – διπλωματικό και διοικητικό προσωπικό – της ελληνικής πρεσβείας και του προξενικού γραφείου στην Τρίπολη, για περίπου 70 μέλη ελληνικών οικογενειών που ζουν μόνιμα στη Λιβύη, για 10-15 Κύπριους, για περίπου 80 Κινέζους, ενώ οι υπόλοιποι είναι Βρετανοί και Μαλτέζοι υπήκοοι.

Στη φρεγάτα επιβαίνουν επίλεκτοι κομάντος για να εξασφαλίσουν ότι η μεταφορά των ανθρώπων θα γίνει χωρίς να πάθει κανείς το παραμικρό. Η επιβίβαση των ανθρώπων στη φρεγάτα με πλωτά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ελληνες συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πρεσβεία και στη συνέχεια αναχώρησαν με πούλμαν για τον προβλήτα του λιμανιού της Τρίπολης.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, περίπου 500 Κινέζοι κάτοικοι Λιβύης ναύλωσαν το ελληνικό επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, προκειμένου να πλεύσει στην περιοχή και να τους παραλάβει.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την προσωρινή μετακίνηση στην Τυνησία του προσωπικού της αντιπροσωπείας της στην Τρίπολη.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην Τρίπολη, η ΕΕ αποφάσισε να απομακρύνει το διεθνές της προσωπικό και την αντιπροσωπεία της και να τους εγκαταστήσει προσωρινά στην Τυνησία», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Οι συνάδελφοί μας έφτασαν σήμερα το πρωί στην Τυνησία», διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι Λίβυοι που εργάζονται στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τρίπολη παρέμειναν στην πόλη.

Η απόφαση αυτή αφορά μια «προσωρινή» απομάκρυνση, διευκρίνισε ο Μαν και η επιστροφή τους στην Τρίπολη προβλέπεται να γίνει μόλις το επιτρέψει η κατάσταση.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη γραμμή που υιοθέτησε η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ, ο ΟΗΕ και άλλες χώρες που διαθέτουν διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία», υπογράμμισε ο Μαν.