Αισθητή αύξηση των διανυκτερεύσεων Ελλήνων και ξένων τουριστών, χωρίς όμως τον ανάλογο αντίκτυπο στα έσοδα των ξενοδοχείων, σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, η οποία παράλληλα έχασε αρκετούς από τους Ρώσους και ιδίως τους Ισραηλινούς επισκέπτες της.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), σύμφωνα με τα οποία οι διανυκτερεύσεις στην πόλη ξεπέρασαν τις 900.000 και οδεύουν πλέον προς το εκατομμύριο.

Αναλυτικότερα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2014 καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία της πόλης 123.208 περισσότερες διανυκτερεύσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και έτσι το πρώτο εξάμηνο του έτους έκλεισε με άνοδο 15,68% (909.064 διανυκτερεύσει).

«Μετά από μια αρνητική τριετία διαρκούς πτώσης στο συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων (2010-2012), τόσο η σταθεροποίηση του 2013, όσο και οι φετινοί ανοδικοί αριθμοί, διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες ότι ο τουρισμός μπορεί να σταθεροποιηθεί σε τροχιά ανόδου και να καλύψει τις ζημίες από το ‘χαμένο έδαφος’ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Δυστυχώς, αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που αφορά στα οικονομικά στοιχεία των ξενοδοχείων και πιο συγκεκριμένα στις μέσες τιμές των δωματίων, οι οποίες έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο», υπογραμμίζει η διοίκηση της ΕΞΘ.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΘ, Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υπήρξε πτώση στη μέση τιμή δωματίου της τάξης του -0,5%. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), που στη Θεσσαλονίκη διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (38,80 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο).