Ο βαρκάρης που με μετέφερε στην παραλία τόνιζε πως είναι από τις ομορφότερες και πιο ήσυχες του νησιού. «Θα την ευχαριστηθείτε. Εδώ μόνο με σκάφος ή με αρκετή ώρα πεζοπορία μπορεί να φτάσει κανείς».

Πράγματι, αυτή η μικρή δυσπρόσιτη παραλία στο νησί των Κυκλάδων είχε καθαρά νερά, ωραία αμμουδιά αλλά και ένα αρμυρίκι για προστασία από τον καυτό ήλιο. Εκρυβε όμως και… δυσάρεστες εκπλήξεις. Γύρω από την απλωμένη ψάθα –δηλαδή σε έναν μικρό χώρο μόλις ενός τετραγωνικό μέτρου –μέτρησα 23 απορρίμματα.

Ανάμεσά τους ένα πλαστικό καπάκι από μπουκάλι νερού. Ενα στιλό. Ενα σκουριασμένο κλειδί κονσέρβας. Ενας αναπτήρας. Ενα πλαστικό καλαμάκι. Ενα περιτύλιγμα σοκολάτας. Παραδίπλα διάσπαρτα φίλτρα τσιγάρων.

ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Το συγκεκριμένο νησί των Κυκλάδων δεν αποτελεί εξαίρεση. Ηλιοθεραπεία δίπλα σεαπορρίμματα κάνουν οι λουόμενοι στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας –οργανωμένες και μη. Τα σκουπίδια στις ακτές αποτελούν μία από τις «πληγές» του καλοκαιριού και όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν κάνουν κακό μόνο στον τουρισμό, αλλάεγκυμονούν κινδύνους για τα θαλάσσια είδη και τον άνθρωπο. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι μετά το τέλος του περσινού καλοκαιριού, στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών που συντονίζει ο διεθνής οργανισμός Οcean Conservancy, συλλέχθηκαν 175.656 αντικείμενα από τις ελληνικές παραλίες. Ανάμεσά τους αποτσίγαρα, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, καλαμάκια. Οι γόπες των τσιγάρων στις ελληνικές παραλίες φαίνεται ότι… κοντράρουν σε αριθμούς τις άλλες γόπες, τα γνωστά ψαράκια. Πέρυσι η περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την περιβαλλοντική εταιρεία Τerra Nova ΕΠΕ και τη Μarc A.E. ξεκίνησαν το έργο «Life Αmmos». Μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των αποτσίγαρων στις παραλίες στο πλαίσιο της οποίας κατέγραψαν τα απορρίμματα τσιγάρων σε 15 παραλίες της Ελλάδας.

Η ΕΚΘΕΣΗ. Οπως τονίζεται στην έκθεση της πρώτης καταγραφικής περιόδου (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2013), «το σύνολο των 15 παραλιών που εξετάστηκαν χαρακτηρίζεται από σημαντικό έως υψηλό πλήθος αποτσίγαρων, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 1 έως 15 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο ακτής».

Η παραλία όπου παρατηρήθηκε ο υψηλότερος μέσος όρος αποτσίγαρων ήταν ο Σχινιάς Μαραθώνα με 15 αποτσίγαρα ανά τ.μ. Ακόλουθεί το Φανάρι Κομοτηνής (14) και η Επανομή Θερμαϊκού (10). «Η υψηλή συγκέντρωση σε αποτσίγαρα στις συγκεκριμένες παραλίες πιθανώς να οφείλεται στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δέχονται λόγω της εγγύτητάς τους σε μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνεται.

Αντίθετα, οι παραλίες Πλύτρα, Αγ. Ιωάννης (Ζαγοράς – Μουρεσίου), Λούτσα, Βοϊδοκοιλιά, Τσαμπίκα, Καρφάς, Αγ. Ισίδωρος, Αγ. Ιωάννης (Μοναστήρι), Περίσσα, Καλογριά, Βάι, Γεωργιούπολη παρουσίασαν μικρότερη συγκέντρωση σε αποτσίγαρα (1-5).

Από τον Ιούνιο ξεκίνησαν νέες μετρήσεις στις 15 παραλίες, ενώ στους λουομένους μοιράζονται τασάκια μίας χρήσης με στόχο να ευαισθητοποιηθούν.