Το κορίτσι δεν είχε ακόμη συμπληρώσει τα 11. Μέσω μιας ιστοσελίδας γνωρίστηκε με έναν διαδικτυακό φίλο. Η γνωριμία προχώρησε με e-mail και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Μέχρι που ο νεαρός την έπεισε να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της και βίντεο. Η επικίνδυνη αυτή περιπέτεια πριν από λίγους μήνες δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι Αρχές ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη εντόπισαν τον δράστη, έναν 35χρονο από τη Μυτιλήνη.

Η περίπτωση της 11χρονης δεν είναι η μοναδική. Σοκαριστικές είναι οι ιστορίες με παιδιά που έχουν πέσει θύματα των αρπακτικών του Διαδικτύου, κυκλώματα, δηλαδή που διακινούν συστηματικά σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας με βασανισμούς – σεξουαλική κακοποίηση ακόμα και βρεφών και που έχουν καταγραφεί σε χιλιάδες σελίδες δικογραφιών τις οποίες έχουν χειρισθεί αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σχηματίσει περισσότερες από 920 δικογραφίες και έχει προχωρήσει σε πάνω από 650 συλλήψεις. Μάλιστα, από αυτές το 90% αφορά διακίνηση πορνογραφικού υλικού και το 10% περιπτώσεις ασέλγειας ανηλίκων με δόλωμα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια εκβιαστική ανάρτηση υλικού τις περισσότερες φορές για οικονομική εκμετάλλευση. «Δεν υπάρχει πια ανωνυμία στο Διαδίκτυο σε παράνομες πράξεις» δηλώνει κατηγορηματικά ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο 15χρονος με τον οποίο συνομιλούσε διαδικτυακά μια 13χρονη από την Αθήνα αποδείχθηκε τελικά 65χρονος. Στη συνάντηση που κανόνισαν επιχείρησε να της επιτεθεί και να τη βάλει με τη βία σε ένα βαν. Η κοπέλα σώθηκε επειδή την τελευταία στιγμή προέβλεψε να πάει στη συνάντηση συνοδευόμενη από φίλες της.

Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ένα ειδικό λογισμικό πρόγραμμα σαρώνει 24 ώρες το 24ωρο το Διαδίκτυο και εντοπίζει τους δράστες μόλις είναι έτοιμοι να κινηθούν. Ο διαδικτυακός σαρωτής ελέγχει καθημερινά σε real time ό,τι κινείται στο Διαδίκτυο και χαρτογραφεί τους δράστες σε όλη τη χώρα ενώ για τη χρησιμοποίησή του έχει δοθεί ειδική άδεια από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος δίνει επιπλέον τη δυνατότητα σε αστυνομικούς να στήνουν επίσημα ηλεκτρονικά δολώματα με ψεύτικα γυναικεία προφίλ προκειμένου να εντοπίζουν τους δράστες.

Τουλάχιστον το 53,6% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο Ιντερνετ, στη σκοτεινή πλευρά του οποίου αναπτύσσεται ένα ευρύτατο φάσμα εγκληματικών πράξεων από παιδόφιλους μέχρι διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σκηνές κακοποίησης παιδιών 10 και 12 ετών, ακόμη και βρεφών 6 μηνών έχουν περάσει από τις οθόνες υπολογιστών και έχουν διακινηθεί από κυκλώματα.

Στη διπλανή πόρτα. Δικτυωμένος την ώρα που κατέβαζε σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας από καφετέρια στον Βύρωνα συνελήφθη πρόσφατα ένας 53χρονος συνταξιούχος πιλότος. Οπως διαπιστώθηκε, με τη χρήση τουλάχιστον 22 διαφορετικών και μοναδικών IP διευθύνσεων κατείχε και διακινούσε μέσω ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων τουλάχιστον 270 αρχεία παιδικού πορνογραφικού υλικού. Ο δράστης, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό του, μετακινούνταν σε διαφορετικά κάθε φορά καταστήματα – καφετέριες και συνδεόταν στο Διαδίκτυο από την ασύρματη σύνδεση του εκάστοτε καταστήματος. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον 53χρονο. Το παρελθόν του ήταν ακόμα πιο βαρύ και νοσηρό. Το 2005 είχε καταδικασθεί για ασέλγεια εις βάρος της ίδιας της 10χρονης κόρης του και μιας 7χρονης φίλης της. Τις σκηνές τις είχε καταγράψει σε DVD που έκρυψε στο σπίτι του.

Και οικογενειάρχες. Το αδίκημα της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι ένα έγκλημα που δεν γνωρίζει κοινωνικές τάξεις, μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακή κατάσταση ή ηλικία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, το 60% των δραστών που συνελήφθησαν ήταν οικογενειάρχες και είχαν δικά τους παιδιά. Στο υλικό με τις δεκάδες δικογραφίες που έχει σχηματίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται από ιδιωτικοί υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι, αγρότες, επιχειρηματίες, όπως και αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Χαρακτηριστικό των περισσότερων περιπτώσεων είναι η ανακύκλωση των δραστών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των συλληφθέντων, αφού εκτίσουν την ποινή, συνεχίζουν τη δράση τους μέχρι να εντοπισθούν ξανά και να συλληφθούν.