Η απόφαση «Βαλλιανάτου κατά Ελλάδος», που αφορά τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, ψηφίστηκε ως η καλύτερη του Δικαστηρίου του Στρασβούργου για το 2013 σε πανευρωπαϊκή ψηφοφορία που έγινε για λογαριασμό ευρωπαϊκού μπλογκ. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμούν νομικοί, δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών για το θέμα, που στην Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός πλαισίου νόμου.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί έμειναν μετέωρες, ενώ δεν έλειψαν και οι σφοδρές αντιδράσεις εκκλησιαστικών παραγόντων για τη θέσπιση τέτοιων διατάξεων που νομιμοποιούν τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Πολύ περισσότερο δε, την ένωσή τους μέσω πολιτικού γάμου.

Προς νέες καταδίκες. Για το νομοθετικό έλλειμμα που συνδέεται με τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης η χώρα μας μετρά ήδη μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή του Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Τα δικά του ίχνη ακολούθησαν άλλα 162 ομόφυλα ζευγάρια, που έφτασαν πριν από λίγες ημέρες μέχρι το Στρασβούργο, βλέποντας την απροθυμία της χώρα μας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να εξακολουθεί να αφήνει εκτός του συμφώνου συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια.

Επιπλέον, μέχρι τον Αρειο Πάγο έχουν φτάσει ήδη και δύο ομόφυλα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο, αλλά κηρύχθηκε ανυπόστατος. Ετσι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σώσουν τον γάμο τους, κάτι που αν δεν γίνει θα οδηγήσει και αυτούς με τη σειρά τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να αναζητήσουν το δίκιο τους.

«Περισσότερα δικαιώματα». «Θέλουμε να πάψουμε να είμαστε «αόρατα» ζευγάρια. Αυτή τη στιγμή η Πολιτεία με το να μη μας δίνει το δικαίωμα να υπογράψουμε σύμφωνο συμβίωσης ή να τελέσουμε πολιτικό γάμο ενισχύει το στίγμα. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή απόφαση και η συμμόρφωση από το ελληνικό κράτος θα μας βγάλει από το σκοτάδι» λέει στα «ΝΕΑ» ο Θάνος Βλαχογιάννης, ο οποίος εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια βρίσκεται σε σχέση με τον Αποστόλη, σχέση για την οποία πλέον μιλούν ανοιχτά μετά και την ενεργή συμμετοχή τους στην ομάδα Thessaloniki Pride. «Ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης είναι ελλιπής, αφού δεν δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα τεκνοθεσίας. Θέλουμε ένα νομικό πλαίσιο που να μην παρέχονται τα δικαιώματα με το σταγονόμετρο».

Η σχέση τους μετρά ήδη τρία χρόνια. Οι ίδιες πλέον μιλούν ανοιχτά, άλλωστε, αυτό είναι και για τις δύο μία πολιτική πράξη. Μπορεί για τη Γιώτα και την 22χρονη σύντροφό της το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης να μην είναι στα άμεσα σχέδιά τους, ωστόσο, όπως εξηγεί η 25χρονη φοιτήτρια Ιατρικής, θέλει να έχουν τα ίδια κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως και τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είναι σαφώς ένα σημαντικό βήμα αν η Πολιτεία αναγνωρίσει αυτή μας την ανάγκη. Οπως αργότερα θα θέλαμε να κάνουμε και οικογένεια, μια οικογένεια με δύο μαμάδες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνειδήσεις» λέει η Γιώτα.