Η συμφωνία για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά εγκρίθηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Γίνεται μέσω Φιλικού Διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε.-ΣΕΠ Α.Ε. και τελούσε υπό την ευθύνη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο, περιλαμβάνει την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. από τη ΣΕΠ Α.Ε, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Με την επένδυση αυτή δημιουργούνται 700 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά και 1.500 έμμεσες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού, το οποίο πλέον αναμένεται να ανακτήσει κυρίαρχο ρόλο μεταξύ των λιμανιών όλης της Μεσογείου.

«Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στα χρόνια της κρίσης. Σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μεγάλων ξένων επενδυτών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα δίνει στο λιμάνι του Πειραιά τη δυνατότητα να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου. Να αυξήσει, δηλαδή, τη δυναμικότητά του από τα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια στα 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως» δήλωσε εξερχόμενος του Δ.Σ. του ΟΛΠ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Στόχος μας ήταν πάντοτε να αξιοποιήσουμε τις λιμενικές υποδομές προς όφελος της εθνικής οικονομίας» είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η αύξηση που καταγράφει ο ΟΛΠ τα τελευταία χρόνια στα εμπορευματοκιβώτια δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη όλων γενικά των υποδομών της χώρας.

«Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο γεωπολιτικής ανασφάλειας σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουμε πραγματικά η πύλη εισόδου εμπορευμάτων της Ευρώπης και η πύλη των εξαγωγών της Ευρώπης» τόνισε ο Υπουργός.