Καμπάνες ετοιμάζεται να ρίξει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπροστά στη λευκή απεργία στην οποία έχουν προχωρήσει υπάλληλοι και ιθύνοντες σε Δημόσιο και δήμους, αρνούμενοι να εφαρμόσουν τη διαδικασία αξιολόγησης. Ειδικότερα με πειθαρχικές ποινές προειδοποιεί το υπουργείο, αναμένοντας και τις δικαστικές εξελίξεις μετά την έφεση που έχει ασκήσει η ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης που έκρινε παράνομη την αποχή από τη διαδικασία. Το θέμα έχει αρχίσει να προκαλεί πονοκέφαλο και στο Μαξίμου καθώς δεν λείπουν οι διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών, με κάποια να εμφανίζονται υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ορισμένα άλλα να επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις.

Ο χρόνος πάντως μετράει αντίστροφα και η ηγεσία του υπουργείου διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι οι προθεσμίες του νόμου είναι συγκεκριμένες: έως το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της αυτοαξιολόγησης από τους δημοσίους υπαλλήλους και έως το τέλος Αυγούστου να γίνει και η αξιολόγηση από τους επικεφαλής.
«Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή» τόνισε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης (μιλώντας στον Σκάι).
Προάγγελο των επιπτώσεων που θα έχουν όσοι δεν συμμορφωθούν με τις διαδικασίες αξιολόγησης αποτελεί η προ ημερών εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Στεφάνου. «Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα πρέπει να λάβετε μέριμνα προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο πειθαρχικές διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επίκληση άγνοιας ή πλάνης για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης» αναφερόταν χαρακτηριστικά σε αυτήν.

Το αντάρτικο κατά της αξιολόγησης ξεκίνησε από τους δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι σε πρώτη φάση επιχείρησαν να εξαιρεθούν της διαδικασίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και αρκετά δημοτικά συμβούλια, τα οποία αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου. Στη συνέχεια το κλίμα αντίδρασης επεκτάθηκε στο σύνολο του Δημοσίου.

Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η ποσόστωση που προβλέπει ο νόμος, βάσει της οποίας ένα ποσοστό της τάξης του 15% σε κάθε υπηρεσία πρέπει να λάβει «κάτω από τη βάση» στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζουν ότι εκτός από τον αυθαίρετο προσδιορισμό του ποσοστού αυτού, όσοι βρεθούν στην κατηγορία αυτή κινδυνεύουν να λάβουν μελλοντικά εισιτήριο απομάκρυνσης από το Δημόσιο. Ωστόσο, από την κυβέρνηση εμφανίζονται καθησυχαστικοί πως η αξιολόγηση δεν έχει ουδεμία σχέση με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Η αξιολόγηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις, μείωση μισθών» επαναδιαβεβαίωσε μάλιστα χθες ο κ. Μητσοτάκης.

TO ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ. Οπως εξάλλου έχει διευκρινιστεί το σύστημα αυτό είναι προσωρινό και θα ισχύσει μόνο για φέτος. «Κάνεις μία πιλοτική άσκηση ώστε να αρχίσει να υφίσταται ένα καθεστώς ελέγχου της ανταπόκρισης των δημοσίων υπαλλήλων και να μην κρίνονται συλλήβδην όλοι ως άριστοι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα» σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους και θα τρέξει από το 2015. «Θα συνοδευτεί με την καθιέρωση συγκεκριμένων στόχων ανά υπηρεσία και ανάλογα με την επίτευξή τους θα γίνεται και η κρίση για την απόδοση κάθε υπαλλήλου» σημειώνεται χαρακτηριστικά. Τότε, με το νέο σύστημα που θα θεσμοθετηθεί, θα ξεκινήσει και η σύνδεση μισθού – αποδοτικότητας.