Μία ασυνήθιστη ιστορία που αφορά το ακριβές ύψος ενός υποψήφιου στη Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο εν λόγω υποψήφιος όταν το 2009 κατέθεσε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετρήθηκε και το ανάστημά του διαπιστώθηκε ότι ήταν 1,70 μ , δηλαδή όσο το όριο που απαιτείται να έχει κάποιος για να εισαχθεί στη σχολή της ΕΛΑΣ.

Στο επόμενο στάδιο όμως, η ειδική επιτροπή αθλημάτων διαπίστωσε … έλλειμμα 6 χιλιοστών στον υποψήφιο . Μέτρησε το ύψος του, το βρήκε 1,694μ. δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Το ίδιο ύψος καταγράφηκε και σε δύο επόμενες μετρήσεις που έγιναν από τα μέλη της ίδιας επιτροπής.

Έτσι, ο υποψήφιος αποκλείστηκε από το διαγωνισμό και προσέφυγε για να βρει το δίκιο του στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομος ο αποκλεισμός του, ενώ προσκόμισε βεβαίωση αναστημομέτρησης η οποία έγινε με μέριμνα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε να είναι 1,73μ. Επίσης, προσκόμισε στο δικαστήριο και άλλη, δεύτερη, μέτρηση, αυτή τη φορά του Δημοσίου νοσοκομείου που διέμενε, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε 1,71μ.

Οι δικαστές που έκριναν την υπόθεση αποφάνθηκαν αρχικά ότι παράνομα αποκλείστηκε ο υποψήφιος, γιατί «η ελάχιστη οριακή διαφορά των 6 χιλιοστών που διαπιστώθηκε από την αρμόδια αθλητική επιτροπή (1,694μ.) οφείλεται προφανώς στο ότι το ανάστημα του ανθρώπινου σώματος υφίσταται παροδική μείωση κατά την διάρκεια της ημέρας, Ωστόσο, το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι το Διοικητικό Εφετείο «προέβη ανεπιτρέπτως σε κατ΄ ιδίαν ουσιαστική εκτίμηση περί του ότι ο υποψήφιος διαθέτει πράγματι την απαιτούμενη κατά νόμο ιδιότητα, δηλαδή, το ελάχιστο ανάστημα».

Οι ανώτατοι δικαστές σημειώνουν ότι οι διαφορετικές μετρήσεις δημιουργούν μια αντιφατικότητα από την οποία γεννώνται εύλογες αμφιβολίες για τον αν μπορεί ο υποψήφιος να μπει ή όχι στην επίμαχη Σχολή. Και με βάση αυτό το σκεπτικό έκαναν δεκτή την έφεση του Υπουγρείου Δημόσιας Τάξης επστρέφοντας την υπόθεση πίσω στην αρμόδια επιτροπή που θα κρίνει πλόεν οριστικά και αμετάκλητα το ύψος του υποψηφίου μετρώντας το με ενδεδειγμένες επιστημονικές μεθόδους.