Απόφαση ζωής εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για μία 40χρονη γυναίκα από την Κένυα. Για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο κράτησε κλειστά τα ελληνικά σύνορα παγώνοντας με την απόφασή του –έστω και προσωρινά –την επαναπροώθηση της 40χρονης Κενυάτισσας με το σκεπτικό ότι ο επαναπατρισμός της κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή της ίδιας και των τριών ανήλικων παιδιών της.

Η «ετυμηγορία» του Εφετείου, που ισοδυναμεί με σωσίβιο για τη 40χρονη γυναίκα και τα παιδιά της, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς –όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» η πληρεξούσια δικηγόρος της και μέλος της Ενωσης Ελληνίδων Νομικών Μάρω Μαστρογεωργοπούλου «για πρώτη φορά η ελληνική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, με αφορμή το αίτημά μας για χορήγηση διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης του 1951». Η Σύμβαση αυτή αφορά το καθεστώς των προσφύγων και είναι το βασικό νομικό κείμενο που ορίζει ποιος είναι πρόσφυγας, τα δικαιώματά τους και τις νομικές υποχρεώσεις των κρατών.

Από το 2002. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας έφτασε αεροπορικώς στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2002 αναζητώντας οικονομικά στηρίγματα προκειμένου να υποβληθεί το ένα από τα τρία μικρά παιδιά της σε μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Φτάνοντας στην Ελλάδα υπέβαλε αμέσως αίτημα παροχής διεθνούς προστασίας στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής για τον εαυτό της και τα τρία παιδιά της, ηλικίας 13, 5 και 3 ετών. Οι απαντήσεις των διοικητικών Αρχών ήταν αρνητικές, παρά το γεγονός ότι με τον επαναπατρισμό της στην Κένυα διατρέχει άμεσο κίνδυνο να υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων της (κλειτοριδεκτομή), αλλά και να υποστούν βασανιστήρια τα παιδιά της. Ανοίγοντας τα χαρτιά της η 40χρονη γυναίκα ανέφερε στο αίτημά της ότι δεν θέλει να επιστρέψει στη χώρα της, γιατί ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή (Kikuky), όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις υποβάλλουν τις γυναίκες σε FGM (Female Genital Multilation) –δηλαδή σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Μπροστά στα αλλεπάλληλα «όχι» των διοικητικών Αρχών η Κενυάτισσα αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με την ελπίδα να σταματήσει το ταξίδι της επιστροφής. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ήθη και τα έθιμα, ειδικά τα θρησκευτικά, δεν ξεριζώνονται εύκολα από την καθημερινότητα του απλού λαού και δη στην Αφρική, όπου το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα» τονίζει η κυρία Μαστρογεωργοπούλου αναφερόμενη στη σημαντική απόφαση αναστολής του Διοικητικού Εφετείου (πρόεδρος Σταυρούλα Λιάγκου, εισηγήτρια Σταυρούλα Μπρούστα), διευκρινίζοντας ότι «δεν δημιουργεί κάποιου είδους δεδικασμένο προς το παρόν». Και για τον λόγο αυτόν «αναμένουμε την οριστική απόφαση του Εφετείου και είμαστε αισιόδοξοι».

«Είναι προς τιμήν της ελληνικής Δικαιοσύνης η απόφαση αυτή, γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που επαναπατρίζει ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βασανιστούν ή να θανατωθούν» επισημαίνει από την πλευρά του ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. Και όπως λέει, η τακτική αυτή έχει οδηγήσει κατ’ επανάληψη στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε επικριτικά σχόλια για την Ελλάδα.

Στην Αφρική. Συνολικά 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, όσο ήταν ακόμα ανήλικες. Μάλιστα, στην Αφρική υπολογίζεται ότι 101 εκατομμύρια κορίτσια έχουν ακρωτηριαστεί βίαια. Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF οι αφρικανικές χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής είναι η Σομαλία, η Γουινέα, το Τζιμπουτί και η Αίγυπτος, ενώ στην Κένυα τρεις στις δέκα γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή με σκοπό να είναι «καθαρές» όταν παντρευτούν.