Εντυπωσιακό βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο, η οποία ανατράπηκε ανοικτά της Σάμου, έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Πολεμική Αεροπορία.

Στο ναυάγιο πνίγηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, διασώθηκαν 15, ενώ αγνοούνται άλλα 17 άτομα.

Βαρβιτσιώτης: «Διπλάσιοι μετανάστες προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα από πέρυσι»

Στο μεταξύ, μιλώντας στον Alpha 98,9, με αφορμή τη νέα τραγωδία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο για μια «πολύ μεγάλη κρίση, ένα τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, το οποίο μπαίνει στη χώρα», επισημαίνοντας ότι φέτος ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.

«Για την ακρίβεια, 130% πάνω είμαστε, συγκριτικά με πέρυσι. Και αυτό οφείλεται στην αύξηση των Σύρων προσφύγων κατά 50%-55%, όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι οι περισσότεροι από τη Συρία. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι οικονομικά ευκατάστατοι, ένα μεγάλο κομμάτι τους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Ηταν νοικοκύρηδες στον τόπο τους. Αν δείτε το ντύσιμο των ανθρώπων που βρήκαμε προχθές στην Τήλο, θα το καταλάβετε από τις ακριβές τσάντες και από τα ακριβά ρολόγια που είχαν. Αλλά και βέβαια από τα τεράστια χρηματικά ποσά που έχουν δώσει για να έρθουν. Είναι άνθρωποι που έρχονται εδώ για να σώσουν τις ζωές τους είτε από το καθεστώς του Ασαντ, είτε από τους Ισλαμιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μετά από το ανθρωπιστικό θέμα, και ένα θέμα δημόσιας ασφάλειας. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», τα σύνορά της δεν είναι ανοικτά και οφείλουμε να τα φυλάσσουμε. Οφείλουμε, όμως, να διαχειριζόμαστε με ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους ανθρώπους από τη στιγμή που πατούν το ελληνικό έδαφος. Τώρα που έχουν αυξηθεί οι ροές και στο Νότιο Αιγαίο, πρέπει να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών» σημείωσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ξεκαθάρισε ότι το μεταναστευτικό είναι «ένα εθνικό θέμα, δεν είναι θέμα για αντιπολίτευση». Οπως είπε, «δεν μπορούμε να αφήσουμε τις περιοχές έρευνας και διάσωσης που ανήκουν στο FIR Aθηνών χωρίς περιπολίες. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το Λιμενικό Σώμα δεν έχει στην παρούσα φάση τα επιχειρησιακά μέσα και το έμψυχο δυναμικό ώστε να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που συνεχώς αυξάνεται. «Δε θα έλεγα ότι έχουμε τις δυνατότητες, πολύ ειλικρινά θα σας έλεγα το αντίθετο, δεν τις έχουμε τις δυνατότητες. Εχουμε τις δυνατότητες να φυλάμε τα σύνορά μας και το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εχουμε κάνει ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το οποίο όμως θα καρποφορήσει από την επόμενη χρονιά, όταν θα έρθει δηλαδή ο καινούριος εξοπλισμός. Αυτό όμως, το οποίο δεν έχουμε τη δυνατότητα είναι να φτιάξουμε κρατητήρια μεγάλου μεγέθους σε κάθε Λιμεναρχείο και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη συνδρομή και της τοπικής κοινωνίας. Να βρούμε χώρους, εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για την κράτηση των δύο-τριών πρώτων ημερών, μέχρι να γίνει ο πρώτος έλεγχος, να ληφθούν οι καταθέσεις, να γίνει ο ιατρικός έλεγχος και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μία πρώτη αρωγή, δηλαδή, για την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων» ανέφερε.