Στη διάσωση 140 παράτυπων μεταναστών προχώρησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τέσσερα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές.

Ειδικότερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου ενημερώθηκε το περασμένο Σάββατο για την ύπαρξη ακυβέρνητου, λόγω μηχανικής βλάβης, σκάφους με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού και της Αστυνομίας, απέπλευσε για την περιοχή ναυαγοσωστικό, ενώ το σκάφος εντοπίσθηκε από ελικόπτερο Super Puma.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έλαβαν μέρος σταδιακά εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή κατέπλευσε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα 140 άτομα περισυνελέγησαν από το φορτηγό MOON BRIGHT SW σημαίας Παναμά, που είχε δεσμευθεί από το ΕΚΣΕΔ, το οποίο στη συνέχεια, με τη συνοδεία της φρεγάτας, κατευθύνθηκε προς τη Ρόδο.

Με τη συνδρομή της Λιμενικής Αρχής Ρόδου οι μετανάστες μετεπιβιβάστηκαν στο επιβατηγό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΝΑ» και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην παραλία Καλάθου της Ρόδου.

Όλοι οι διασωθέντες συνελήφθησαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου, διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ τέσσερις από αυτούς φέρονται ως διακινητές. Εναντίον των συγκεκριμένων ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από τον εισαγγελέα Ρόδου.

Πρόκειται για τρεις Τούρκους και έναν Ιρανό οι οποίοι συνελήφθησαν, μαζί με τους 136 μετανάστες, από λιμενικούς μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Από τους 136, οι 36 είναι συριακής καταγωγής (26 άνδρες, πέντε γυναίκες και πέντε ανήλικα παιδιά), 33 Σομαλοί (22 άνδρες και ένδεκα γυναίκες) καθώς και 67 Αφγανοί (24 άνδρες, 15 γυναίκες και 28 ανήλικα παιδιά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς οι παράτυποι μετανάστες φέρονται να ισχυρίστηκαν πως το ταξίδι τους ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια με τελικό προορισμό την Ιταλία, όμως τελικά ο καιρός τους εμπόδισε να φθάσουν στον προορισμό τους.